Aydın’ın Didim ilçesi merkezinde yer alan Didyma Apollon Tapınağı, kutsal bir mahaldir. Miletos’tan gelen kutsal yol ile bağlantıya sahip Didyma, bir kehanet merkezidir. Didyma ile ilgili ilk yazılı kaynak Herodot’tur. Arkaik Devirde çok ünlü olan Apollon’un kutsal yeri Persler tarafından MÖ 494 yılında yakılmıştır.
MÖ 311 yılında mabet yeniden inşa edilmeye ve tekrar canlanmaya başlamıştır. Seleukoslar Dönemi'nde mabet planında değişiklikler yapılarak boyutları büyütülmüştür. Artemis, Zeus, Aphrodite mabetleriyle diğer bazı yapıların da bulunduğu inşaatın Roma Devri'nde de sürdüğü ele geçen kitabelerden anlaşılmaktadır.
MS 250’den önce mabet önemini yitirmeye başlamış ve MS 385 yılında ise Theodosios’un emri ile tamamen etkinliğini yitirmiştir. Hristiyanlığın yaygınlaşması ile zaten bitirilmemiş olan mabedin adytonuna bir kilise yapılmıştır.
Didyma Apollon Temple, located in the center of Didim district of Aydın, is a sacred place. Didyma, which has a connection with the holy road from Miletos, is a center of prophecy. The first written source about Didyma is Herodotus. The sacred place of Apollo, which was very famous in the Archaic Period, was burned by the Persians in 494 BC.
In 311 BC, the temple began to be rebuilt and revived. During the Seleucid Period, changes were made in the temple plan and its dimensions were enlarged. It is understood from the inscriptions that the construction, including the temples of Artemis, Zeus, Aphrodite and some other structures, continued during the Roman Period.
Before 250 AD, the temple started to lose its importance and in 385 AD, it completely lost its effectiveness by the order of Theodosios. With the spread of Christianity, a church was built in the adyton of the temple, which was already unfinished.
Yorumlar
Güzel yer
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız