Ekim 18, 2024

Antik Mısır'ın Gizemleri

Arkeologlar, Mısır'ın ünlü "Krallar Vadisi'nde son 200 yıldır yaptıkları kazıların, Tutankamon'un altınlarla dolu mezarı da dahil olmak üzere her şeyi bulduklarını sanıyorlardı. Oysa Amerikalı arkeolog Kent Weeks’in vurduğu son kazma, firavun mezarlarıyla dolu bu vadinin daha pek çok sırrı sakladığını ortaya çıkardı. Geçtiğimiz ay açıkladığı buluşuyla tüm dünyayı şaşkınlığa boğan Kent Weeks, bu alanı turist otobüslerine otopark olmaktan kurtardığı gibi, belki de Mısır tarihinin yeniden yazılmasına neden olacak... Ünlü Mısır Firavunu II.Ramses’in oğulları için yaptırdığı anlaşılan bu mezarda en az 50 tane oda var.

Antik Mısır'ın Gizemleri

Kahire’deki Amerikan Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışan ve Eski Mısır uygarlığını inceleyen 53 yaşındaki arkeolog Weeks, Mısır'ın ünlü "Krallar Vadisi”nde turist otobüsleri için bir park yeri yapılacağını duyduğunda tüyleri diken diken olmuştu. Otopark için ayrılan bölgede yapılan kazılarda, içinde Firavun Tutankamon’un altınlarla dolu mezarının da olduğu birçok kral mezarı bulunmuş ve M.Ö. 1550 ile M.Ö. 1070 yılları arasına ait her şeyin bulunduğuna karar verilmişti. Ancak Weeks, otopark yapılmadan önce bölgeyi bir kez daha iyiden iyiye incelemek istiyordu.

Antik Mısır'ın Gizemleri

1986 yılından beri Krallar Vadisi’nin ve şuanda “Luxor” olarak bilinen, eski başkent Teb’in bir haritasını çıkarmak için çalışmalar yapan Weeks’in özellikle bu bölgeyi araştırmak istemesinin birkaç nedeni vardı. Bunlardan biri; James Burton adlı bir İngiliz’in 1820’lerde yazdığı rapordu. Burton, II.Ramses’in mezarından sadece 30 m. ileride bir giriş bulmuş; ancak 3 tane odada kazı yaptıktan sonra ilginç bir şey bulamayacağını düşünerek kazıya son vermişti. Weeks’in aklını kurcalayan diğer bulgu da, Ramses’in ve oğullarının mezarlarını soyduğu için yakalanan bir hırsızdan bahseden bir papirüstü.

Antik Mısır'ın Gizemleri

İtalya’da, Torino’daki müzede saklanan bu belgede, krallar Vadisi’nde yakalanan bir hırsıza yapılan işkence ve infazdan sözediliyordu. Hırsız, işkence sonucunda II.Ramses’in mezarına girdiğini, sonraki gece ise yakınlarda bulunan Ramses’in çocuklarının mezarına döndüğünü  itiraf ediyordu. Eğer bu papirüste ya­zılanlar gerçekse, yakınlarda bir yer­de firavunun oğullarının mezarı ol­ması gerekiyordu. 1987 yılında Mısır hükümeti. Ramses'in mezarını görmeye gelen turistlerin artması nedeniyle bölgeye daha düzgün bir yol ve bir de otopark yapılması kararını aldı. Bu gelişmeler Weeks'i oldukça rahatsız etmişti. Çünkü, topladığı raporlara, bilgilere ve kendi önsezilerine güveniyor ve bölgede bir kazının daha yapılması gerektiğine inanıyordu.

Yorumlar

  • İnsanlık tarihinde sır bir medeniyet

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kızılderili Dansçılar

Kızılderili Dansçılar

Orhan Gazi ve Karesi Beyliği

Orhan Gazi ve Karesi Beyliği

Orhan Gazi ve Bizans

Orhan Gazi ve Bizans

Orhan Gazi ve Bursa

Orhan Gazi ve Bursa

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Birlikte

probiyotik

Kızılderili Dansçılar

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun