MÖ 3. yüzyıla tarihlenen ve Roma döneminden günümüze oldukça iyi korunarak ulaşan taban mozaiği olan Medusa Mozaiği, Pergamon Akropolü’ndeki bir mimari yapının tabanında bulundu. Mozaik Bergama Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Mozaiğe bakıldığında merkezinde Medusa başı tasviri vardır. Etrafında da rengarenk taşlardan yapılmış geometrik süslemeler vardır.
Medusa’nın adı “muhafız” veya ”korumak” anlamına gelen Grekçe γοργός fiilinden türetilirken, Gorgon adı da “zalim”, “vahşi” ve “korkunç” anlamına gelen Grekçe γοργός kelimesinden geliyor. Birçok vazoda, taban mozaiğinde ve heykelde, “yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar” olarak bilinen ve kötü ruhları uzak tuttuğuna inanılan Medusa betimlemesine rastlanıyor.
Ayrıca Kibyra Antik Kenti’ndeki Odeon yapısının orkestra bölümünü süsleyen ve “opus sectile” tekniği ile ince mermer plakalarla yapılmış yaklaşık 2000 yıllık Medusa mozaiği dünyada benzeri olmayan bir mozaiktir.
MS 1.yüzyıla tarihlendiği düşünülen Medusa mozaiği, yüzde 95 oranda orijinal; yalnızca yüzde 5’i rekonstrüksiyon. 3600 kişilik bir kapasiteye sahip olan Odeon’un bir mahkeme, üzeri kapalı tiyatro ve meclis binası olarak kullanıldığı ve Türkiye’de bulunan, bir çatıyla kaplı en büyük antik yapı olduğu düşünülüyor.
Medusa’nın kim olduğunu hala bilmiyorsanız hemen tıklayıp ve öğrenin.
Yorumlar
Medusa'yı da öğrenmeden geçmeyin derim
Tıklamadan geçmeyin !
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız