Eylül 08, 2024

Deniz Tanrısı: Poseidon

Poseidon'un deniz tanrısı olması nedeniyle onun kutsal yeri olarak sayılan bazı burun çıkıntıları  Poseidonion olarak adlandırıldı. Bozburun Marmaris Burnu Chios (Sakiz) Adası'nın batı yanında bir burunSamos (Sisam) Adası'nda bir burun ve Didyma Apollon Tapınağı yakınında bulunan Tekağaç Burnu Poseidon olarak adlandırılmıştır.

Deniz Tanrısı: Poseidon

1900'lü yılların başlarında Miletos Antik Kenti çevresinde araştırma yapan Von. P. Wilskihazırladığı arkeolojik haritalarında Kap Monodendri olarak gösterdiği burun günümüzde Tekagaç Burnu olarak bilinir.

Deniz Tanrısı: Poseidon

Bir çok araştırmacı yayınlarında Tekağaç Burnu'nda ki Poseidiona'dan bahseder. Antik dönem yazarlarından Strabon Poseidiona'nın bulunduğu burnun Miletos Kenti arazisinin güney sınırını  ( Karia ve Ionya sınırı )  belirlediğini orada hala görülen ve Miletos'un kurucusu Neleus tarafıindan dikilmiş bir sunağın olduğunu eseri  Geographika'da bahseder.

Deniz Tanrısı: Poseidon

Milet yarımadası üzerinde bulunan anıt Didim'e 7 km. uzaklıktadır. Yarım adanın büyük bir kısmı kireçtaşından oluşmuş ve denize doğru bir eğim yapmaktadır. Ana kayaya inşa edilmiş Altar'da (Plan) 1913 yılında Alman Arkeolog Armin Von Gerkan kazı çalışması yapmıştır.

Deniz Tanrısı: Poseidon

Armin Von Gerkan burada yaptığı  kazı  çalışmaları sonuçundaAltar'm yazıtının silik olduğuNeleus'tan önce yapılmış olabileceğiMiletos Tiyatrosu'ndaki 5. Yy. parçaları ile karşılaştırılması sonucu Tiyatro'nun daha yeni olduğunuEfes Artemision ile formlarinin benzediğini ve voIütlerinden anlaşılacağı üzere M.Ö. 6. Yy.'in ilk yarısında yapıldığını söyler.

Deniz Tanrısı: Poseidon

Strabon döneminde yapı orjinal şeklini korumuştur. Yapılışından Bizans Dönemi'ne kadar sağlam kalmıştır. Bizans Dönemi'nde Hiristiyanlığın yayılışıdan sonra Altar'in bazi parçaları alınarak büyük ölçüde tahrip edilmiştir. 12. Yy.DA bölgedeki şiddetli deprem sonuçunda Altar'in Didyma Apolion Tapinaği ile birlikte yıkıldığıi tahmin ediliyor. Üst bölümdeki mermer parçaları deniz yoluyla taşınarak yol ve liman yapımında kullanılmıştır.

Deniz Tanrısı: Poseidon

Dikdörtgen formlu yapının dış ölçüleri   11.5 x 10   metre  ebadlarındadır. Batı tarafında   9 x 75   metre  boyutlarında bir merdiven vardır. Denize doğru olan bu merdiven ile Altar'a çıkılıyordu. Kireçtaşı  bloklarla inşa edilmiş Altarmermer plakalarla kaplıdır. Bugün sadece bir sıra kaidesi kalmıştır.

Deniz Tanrısı: Poseidon

Çağlar boyunca yerinde kalan Altar denizden gelenlerin hayranlığını kazanmış gemilere yön belirleyici olmuştur. Bir dönem üzerinde bulunan tek bir ağaç bu yerin adını belirlemiştir. Deniz tarafından oldukça tahrip olmuş Altar'ın hemen bitişiğinde bulunan fener  ile yine denizcilere bir yön belirleyici olarak eski işlevini sürdürmektedir. 

Yorumlar

  • Dünyanın gerçek hakimi

  • güzel içerik beğendim

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ülkemizde Basketbol

Ülkemizde Basketbol

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Kiralık Diş

Kiralık Diş

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun