Ekim 05, 2024

MİTOLOJI VE POSEIDON

Her şeyden önce Khaos vardı. Bu bir boşluk değildi içinde bütün eşyaların tanrı ve insanların kaynağını bulundururdu. İlk olarak Khaos'tan Toprak Ana (Gaia) ve Gökyüzü (Uranos) oluştu. Gaia ve Uranos'un birleşmesinden Brontes Steropes ve Arges (gök gürültüsü parıltı ve şimşek) isimli üç Kyklop doğdu. Kykloplar alınlarının ortasında taşıdıkları tek gözleri ile yeraltı alevini gökyüzü ateşine dönüştürüyorlardı. İkinci olarak Gaia ve Uranos elli başlı yüz kollu Kottos Briareus ve Gyes (öfke güç dehşet) adlı Hekatonkheirleri yarattılar. Ve nihayet Titanlar oluşturuldu.

MİTOLOJI VE POSEIDON

Toprak Ananın Gökyüzü ile birleşmesinden altısı erkek altısı dişi olmak üzere on iki Titan doğdu. Titanların erkek olanları Okeanos Koios Hyperion Iapetos ve Kronos; aynı zamanda Titanides denilen dişi Titanlar ise Theia Rheia Themis Phoibe Mnemosyne ve Tethys adlarını taşıyorlardı. Okeanos ve Tethys bütün nehirleri yarattılar. Hyperion ile Theia'dan Güneş (Helios) Ay (Selene) ve Şafak (Eos) doğdular. İapetos ve Asie'den gök kubbesini sırtında taşıyan Atlas Menoetios Epimetheus Prometheus doğdular. Diğer iki çift Titan da kendi çocuklarını doğurdular.

MİTOLOJI VE POSEIDON

Ama gelecek altıncı çiftin evlatlarınındı Kronos ve Rheia'nın. İlk doğan çocukları Kyklop ve Hekatonkheirlerden hem iğrenen hem de kendi iktidarını almalarından korkan Uranos çocukları doğdukça onları yerin derinliklerine Tartaros'a (cehenneme) atıyordu. Bu duruma üzülen Gaia eşinden nefret etmeye başladı Titanları Gökyüzüne karşı kışkırttı. Titanlar babalarına karşı geldiler ve onu hâkimiyetinden mahrum bıraktılar. Titanların en kurnazı olan Kronos tahta oturmasına rağmen kardeşlerinin güçlerinden korkarak onları Tartaros'tan kurtarmadı.

MİTOLOJI VE POSEIDON

Yunanlar Kronos'un yönetim dönemine “Altın Dönem” adını vermekteler. Maalesef yönetimi eline geçiren bu yeni hâkimin kaderinde de oğlu tarafından devrilmek vardı. Bunun önlemini alabilmek için Kronos korkunç bir karar aldı ve yeni doğan oğullarını ve kızlarını yutmaya başladı. İlk olarak Kronos kızı Hestia'yı sonra kızları Demeter ve Hera'yı ardından da Hades Poseidon adlı oğullarını yuttu. Kronos zamanı temsil eder. Kron kelimesi zaman anlamındadır. “Zaman kendi evlatlarını yutar.” deyimi de bugün Kronos olayını anımsatmaktadır. Rheia yalnız Zeus'u onun elinden kurtarabildi. Bir kocaman taşı kundak bezlerine sarıp Kronos'a verdi. Kronos taşı Zeus zannedip yuttu. Zeus ise Girit Adası’nda bir mağarada saklandı sihirli keçi Amaltheia'nın sütü ile beslendi.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun