Temmuz 06, 2024

Semahın Yapıldığı Yer

İlke olarak semahlar dinsel tören olan "cem" ya da "görgü, görüm" de yapılır. Kutsal inanç bütünün bir birimidir. Salt oyun işlevinde algılanmaz. Semaha kalkıştan oturuşa değin tüm kurallar yöre­lere göre kimi ayrılıklar gösterse bile, belirlenmiştir. Bu kurullar yerine getirilmeden semah dönülmez. Her işlem zincirin bir halkasını oluşturur.

Semahın Yapıldığı Yer

Semahların yapıldığı yerlerde etkin bir sıkıdüzen egemendir. tüm görgü töreni boyunca olduğu gibi semahlar süresince de gürültü yapılmaz. Ayrıca semahlar çalınıp söylenirken sigara kullanılmaz. bir şey yenip içilmez. Diz üstü ya da bağdaş kurulup oturulur. Gürültü edenler, uygun olmayan davranışta bulunanlara çeşitli cezalar verilir. Bu cezanın biçimi dedenin ve toplumun kararına bağlıdır. Ceza olarak, toplum için yiyecek, içecek gibi bir şey aldırılabilir. Kişi bir süre ­törenden dışarı atılabilir.

Semahın Yapıldığı Yer

Ceza verme konusunda da yerel ayrılıklar vardır. Doğuda suçlunun eline bir kova verilir, bir süre bir kıyıda bekletilir. Sivas-Malatya yöresinde dara çekilir. Kişinin suçu ağır ol­duğunda asa ile vurularak cezalandırıldığı olur.

Semahın Yapıldığı Yer

Alevi dinsel törenleri "Görgü'', "Muhabbet cemi" ve ''Abdal Musa" olmak üzere üçe ayrılır. Görgü cemi yıllık dinsel törendir. İnanca göre bir yıl içinde yapılanların hesabı verilir. Muhabbet cemleri her­hangi bir fırsat nedeniyle bir araya gelindiğinde yapılan cemlerdir. Abdal Musa ise görgülerin sonunda ya da görüm yapılmadığı yıllarda tüm toplumu birlikte tutmak amacıyla bir akşam içine sığdırılan din­sel törenlerdir.

Yorumlar

  • Gerçekten ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

Sibernetiğin babası: Diyarbakırlı Cezeri
Doğunun Altın Zamanları

Doğunun Altın Zamanları

Şark Diyarındaki Gezgin Bilim

Şark Diyarındaki Gezgin Bilim

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Boşluklar

probiyotik

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

bubble30
Nielawore

A JOURNEY TO THE CENTRE OF OUR GALAXY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun