Temmuz 06, 2024

HAYALET TANRIÇA MORRIGAN VE ULSTER DÖNGÜSÜ

İrlanda mitolojisinde tanrıça desen denmez, değil desen haksızlık Morrigan’dan bahsedelim öncelikle. Metinlerde kendisinden tanrıça olarak bahsedilmiyor ama aslında öncesinde de tanrıçaymış gibi gözüküyor. Mórrígan, Morrígan, Morrígu, Morríghan veya Mor-Ríoghain olarak da bilinen tanrıçanın adının anlamı büyük tanrıça veya hayalet tanrıça olarak geçer.

HAYALET TANRIÇA MORRIGAN VE ULSTER DÖNGÜSÜ

Tek kişi mi desek, tek kişilik dev kadro mu desek çünkü bazen kendisinden üçlü tanrıça olarak da bahsediliyor. Morrigan kehanet, egemenlik, savaş ve savaş alanındaki ölümle ilişkilendirilir. Kendisinden üçlü tanrıça olarak bahsedilir demiştik. Üçlü tanrıça formundaki tanrıçalardan her biri savaşın farklı yönünü temsil eder. Morrigan da genel olarak, Cermen Valkyrielerle karşılaştırılabilecek bir tür savaş tanrıçasıdır.

Tanrıçanın büyükbaş hayvanlarla ilişkilendirmiş olması onun toprak, bereket ve zenginlik ile ilgili bir rolü olduğunu da gösterir.

Morrigan genellikle karga veya kuzgun formundadır. Karga formunda savaşçıların üzerinde uçtuğuna inanılır. Ulster Döngüsüde ise yılanbalığı, kurt ve inek formlarını almaktadır.

HAYALET TANRIÇA MORRIGAN VE ULSTER DÖNGÜSÜ

ULSTER DÖNGÜSÜ

İrlanda mitolojisi, Hristiyanlık öncesi dönemde İrlandalıların sahip olduğu mitolojilerin günümüze ulaşan kalıntılarını içerir. Hıristiyanlığa geçiş sürecinde bu mitolojinin tamamı korunamamış olsa da Orta Çağ İrlanda edebiyatında dini anlamlarından arındırılarak günümüze kadar aktarılmıştır. Kelt mitolojisinin çeşitli dalları arasında en geniş kapsamlı ve en iyi korunanı İrlanda mitolojisidir. El yazmalarının bir kısmı kaybolmuş olsa da geriye kalanlardan dört ana döngü belirlenmiştir: Mitolojik Döngü, Ulster Döngüsü, Fenian Döngüsü ve Tarihi Döngü.

HAYALET TANRIÇA MORRIGAN VE ULSTER DÖNGÜSÜ

Morrígan'ın ilk kez göründüğü hikayeler Ulster Döngüsü'nde yer alır ve bu hikayelerde tek bir varlık olarak tasvir edilir. Bu hikayelerde, Cúchulainn ile karmaşık ve belirsiz bir ilişkisi vardır. Táin Bó Regamna adlı anlatıda, Morrígan, Cúchulainn'in bölgesinden bir düveyi götürürken Cúchulainn tarafından görülür. Morrígan'ı tanımayan Cúchulainn ona meydan okur ve hakaret eder, bu da Morrígan'ın düşmanlığını kazanmasına neden olur. Morrígan, Cúchulainn'e birçok tehditte bulunur ve gelecekteki bir savaşta onun öleceğini kehanet eder. Garip bir şekilde, "Senin ölümünü gözetiyorum" der.

HAYALET TANRIÇA MORRIGAN VE ULSTER DÖNGÜSÜ

Morrígan ayrıca, Táin Bó Cuailnge ve Cúchulainn'in ölümünü anlatan bir masalın bir versiyonunda da yer alır.

 

 

Görsel Kaynak: 1

Yorumlar

  • ay çok korkunç

  • Bu hikayeyi biliyor muydunuz?

  • İlk kez duydum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

A JOURNEY TO THE CENTRE OF OUR GALAXY

A JOURNEY TO THE CENTRE OF OUR GALAXY

JUPITER ATMOSPHERE WITH MESMERISING LIGHT SHOWS
ROTATING ICE CHUNKS

ROTATING ICE CHUNKS

BEBEK ÇİFTÇİSİ SERİ KATİL

BEBEK ÇİFTÇİSİ SERİ KATİL

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Boşluklar

probiyotik

Ağaç Kabukları Ne işe Yarar

bubble30
Nielawore

A JOURNEY TO THE CENTRE OF OUR GALAXY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun