Kelt mitolojisinde fındık bilgeliğin sembolü kutsal bir ağaçtır ve büyük saygı görür.
Büyük nehir yataklarında yetişen fındık ağaçlarının balıkları beslediğine inanılırdı. Fındık meyvelerini yiyen balıkları beneklerinden tanımak mümkündür. Bu balıkların başında somon balığı gelir. Sihirli nehir fındıklarını yiyen bilgelik kazanırdı. Balıkları besleyen fındık ağacının meyveleri olur da bir balık tarafından yenmezse birer su kabarcığına dönüşüyordu. Bunlara da esin baloncukları deniliyordu.
Sihirli fındık ağacının dalları su perilerine akıntı boyunca rehberlik ederdi. Tüm bu olağanüstü özelliklerden ötürü Kelt kültüründe fındık ağacı yakmak bir tabuydu ancak fındık ağacından yapılma gereçler onu kullanan kişiye üstün yetenek ve bilgelik kazandırırdı.
Gal mitolojisinde elma gibi fındık da ölümsüzlük meyvelerindendi. Bilgeliği yıkım yaratmak amacıyla da kullanılır. Güneyden gelen esrarengiz bir yolcu, St. Patrick’e ölümsüzlüğün meyvesi olan bir kucak fındık getirmiştir. İngiltere’de yakın çağlara kadar çatal biçimindeki fındık dallarıyla su, hazine ve hatta suçlu aranırdı.
Mitolojideki güzel sanatların temsili dokuz esin perisini temsil eden bitki fındık ağacıdır.
İsveç’te fındığın yılana karşı en iyi koruyucu olduğuna inanılır. İnanışa göre tehlikeli bir yılana fındık dalıyla dokunmakla yılanın tüm zehrini akıtması sağlanabilirdi.
Mitolojik hikayelerini okurken Kelt, Gal olmaları size garip geldi mi? Sanki hepsi Karadenizlilerin fındığı pazarlamak için ürettiği hikayelermiş gibi geldi bana ahahaha :D
Ayrıca mutlaka okuyun:
Yorumlar
Her gün fındık yiyelim
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız