SİHİRLİ BİR TÜY VE YAKUTTAN HAMİLE KALAN: COATLİCUE
Azteklerin yeryüzü ve ateş tanrısı olan Coatlicue, tanrıların, güneşin, gökyüzünün, yıldızların anası lan dev bir yılan olarak tasvir edilir. Koatlikue, Teteohİnna, Teteoinan (Tanrıların Anası), Toci (Büyükanamız) ve Khiuakoatl (Yılan Kadın) olarak da bilinir.
Coatlicue doğum sırasında ölen kadınların koruyucusu olarak kabul edilir.
Coatlicue, kıvrılmış yılanlardan oluşan etek, insan kalp, el ve kafataslarından oluşan kolye, sarkmış göğüs, pençe şeklindeki ayakları ve yüzündeki 2 yılanla korkutucu bir görünüme sahiptir. Coatlicue’nin sırtından asılı salyangoz motifli 13 deri ip, gökyüzü cennetini sembolize eder.
Tahıl tanrıçası görünümünde ‘Kenteotl’ adıyla anılır. Çok göğüslü, sarı yüzlü kurbağa formunda tasvir edilir. Kenteotl onuruna festival düzenlenir ve fallus figürleri taşıyan rahipler tanrıçadan bereketli mahsuller diler.
Efsaneye göre; Coatlicue, tapınakta ağlarken sihirli bir tüy ve yakuttan hamile kalır. Bu hamilelikten Quetzalkoatl ve Xolotl tanrılarını doğurur. Çocuklarına can verince, rahminden baştan aşağı silahlı Huitzilopokhtli çıkar. Huitzilopokhtli kardeşlerini kılıçtan geçirir. O sırada ölen Koyolxauhqui’nin kafası gökyüzüne fırlayıp ayı oluşturur.
Coatlicue adına her yaz sonu bir festival gerçekleşir. Bu festivalde tanrıçanın maskesini takan yaşlı bir kadın ve ona eşlik eden rahip, izleyenlere kanlı gösteri sunar.
Kaynak: Lewis Spence- Aztek Mitolojisi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız