Eylül 08, 2024

En Yaygın Psikolojik Korkular ve Tedavileri

PANİK SENDROMU

 

Belirtileri: Çok sık -genellikle her gün- görülen, ortalama yarım saat süren ve kalp çarpıntısı, baş dönmesi, terleme, titreme veya nefes darlığına yol açan panik atakları. Panik ataklar gelişigüzel oluyor ve atağın nedeni hasta ta­rafından tanımlanamıyor. Bazı hastalar "korkudan korktukları için" açık alan korkusu (claustrop­hobia) geliştirebiliyorlar.

 

Tedavisi: Hastalar, panik atak sırasında korkunun kısır döngü­sünü kırmaya yönlendiriliyorlar. En küçük bir kalp çarpıntısında kalp krizi korkusuyla paniğe kapı­lan hastalarda tepki olarak çok hızlı kalp atışları görülüyor. Buna paralel olarak hastanın açık alan korkusu da varsa, tedavide bu korku da dikkate alınıyor.

En Yaygın Psikolojik Korkular ve Tedavileri

SOSYAL KORKU

 

Belirtileri: Hastalar başarısız olmaktan, kendilerini gülünç duruma düşürmekten veya indir­genmekten korkuyorlar. Bu yüz­den de, kendilerini başkalarının değerlendireceği durumlara gir­miyorlar tam tersine bundan sürekli kaçınıyorlar (topluluk kar­şısında konuşmak, partilere katıl­mak, başkalarının gözü önünde yemek yemek, yazı yazmak, vb). Gözaltında bulunmak bu hastala­ra acı veriyor.

 

Tedavisi: Başkalarının gözü önünde konuşmak gibi tipik korku durumlarında, grup terapisi çok olumlu sonuçlar veriyor. Gruba katılan hastalarda rol değişimine gidildiği için grup terapisi bütün sosyal korkularda etkin bir yön­tem... Hastaların çeşitli dernekle­re katılmaları ve grup terapisinde öğrendiklerini ev ödevi olarak uy­gulamaları teşvik ediliyor.

En Yaygın Psikolojik Korkular ve Tedavileri

AÇIK ALAN KORKUSU

 

Belirtileri: Bu tür korkuda hasta­lar kamuya ait alanlarda bulun­mamaya özen gösteriyorlar. Lo­kanta, sinema, toplu taşıma araç­ları gibi yerlerde yaşayacakları bir panik atağının son derece rahat­sız edici; araba kullanırken veya asansörde yaşanacak bir paniğin de tehlikeli olacağını düşündükleri için, bu gibi yerlere girmiyorlar. Açık alan korkusu ve panik atak genellikle birlikte görülüyorlar. Çok aşırı durumlarda hasta evin­den dışarıya çıkmayı reddedebili­yor. Sonuç, akut depresyon ve in­tihar tehlikesi oluyor.

 

Tedavisi: Spesifik korkununki gi­bi. Hasta, korkuyu yaratan durum­la bilinçli olarak karşılaştırılıyor.

Yorumlar

  • Açık alan korkusunu ilk kez duydum

  • Gerçekten çok büyük bir insanda var bunlar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ülkemizde Basketbol

Ülkemizde Basketbol

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Kiralık Diş

Kiralık Diş

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun