Toroman95 Hava Yolları yine sizler için akıllardan mantıklara, zihinlerden duygulara yolculuk yaptı ve geldi. Gelirken de bir sürü bilgi edindi.
Bu sefer ne öğrendi? Agorafobi!
Agorafobi, alan korkusu anlamına gelir. Bir nevi anksiyete bozukluğu olarak tanımalan agorafobi, kişinin olduğu alanda sıkışıp kaldığını ve kaçmak isteyip kaçamadığını hissettiği durumlardır. Panik yaşaması, utanılacak duruma düşeceğini düşünmesi ve kontrolü kaybedip delirecekmiş hissine kapılması agorafobinin yaşattığı durumlardır.
Pek çoğumuz bir şeylerden korkuyoruz. Korku hissi hepimizin sahip olduğu ve tamamen doğal kabul edilen bir durumdur. Yüksekten korkmak, düşmekten korkmak, birinin yaptığı şakaya korkmak gibi durumlar tamamen doğaldır.
Agorafobi, bu durumun kat be kat üstü olan bir durumdur. Anksiyete bozukluğunun çatısı altında kalan agorafobi, genellikle panik atak durumlarında kendini gösterir.
Elbette ki bu tarz durumlarda uzmanlardan destek almalısınız. Ancak, psikologların yaptığı açıklamalara göre agorafobinin de belirtileri var.
Peki ama agorafobinin belirtileri neler?
- Kişi gün boyunca kaygı sorunları yaşıyorsa,
- Yaşanılan bu kaygı, aile, iş/okul ve sosyal hayatı etkiliyorsa,
- Otobüs, uçak, asansör gibi alanlarda bulunmakta zorluk çekiyorsa,
- Kalabalık ortamlardan kaçmak istiyorsa,
- Evden çıkmak istemiyor ve zorlanıyorsa,
- Evden tek başına çıkamıyorsa,
- Kaygılarını kontrol altına alamıyorsa,
- Kapalı alanlarda (otobüs, küçük oda, asansör vb.) nefes sorunları yaşıyorsa, bayılacak gibi hissediyorsa, kalp krizi yaşayacağını düşünüyorsa ve o ortamdan çıkamayacak gibi hissediyorsa,
- En önemlisi de bu durumlar 6 aylık bir süreçte devam ediyor veya 6 ayı geçen bir süreçte devam ediyorsa agorafobi yaşıyor olabilir.
Agorafobi, kişinin kontrolü ele alamadığını düşündüğü durumlarda ortaya çıkar. Daha çok mükemmelliyetçi ve kontrol mekanizması olmayı seven kişilerde rastlanır.
Obsesif olarak tanımlanan bu kişilik durumunda kişi, arada kalmayı ve belirsizlik durumlarını sevmez. "Hep ya da hiç" düşüncesiyle yaşadıkları için bu kişilerin agorafobi sahibi olması daha muhtemeldir.
Agorafobi nasıl ortaya çıkar?
Agorafobi;
- Sinir sistemine bağlı biyolojik sebepler olduğunda,
- Tren, uçak, otobüs gibi kontrol alanının dışında,
- Kişinin travmatik boyutta olay yaşamasında, (ne yazık ki, taciz, tecavüz ve şiddet durumları)
- Agorafobiye sahip olan biriyle yaşanıyorsa ya da örnek olarak alınan bir kişi agorafobiye sahipse meydana çıkabilir.
Eğer kendinizde ya da tanıdığınız birinde bu durumlarla karşılaşırsanız mutlaka psikolojik destek alınmalıdır.
Sizler bizim için değerlisiniz. Öptüüüm!
"Agorafobi nedir?, Agorafobi panik atak mıdır?, Agorafobi ne zaman tetiklenir?, Agorafobi ne zaman meydana gelir?, Agorafobi belirtileri nelerdir?, Kaygı bozukluğu agorafobi midir?, Agorafobi belirtileri nelerdir?"
Yorumlar
Harika içerik! O kadar faydalı ki!
Öyle fobi olmaz. Resmen kendi kendine yaptığın bir çeşit zulüm bu
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız