20. yüzyılın başlarında Buenos Aries, Arjantin'de ortaya çıkan dans türüyle sizleri buluşturuyoruz. Sadece dans değil, sonrasında da müzik alanında kendi türü ortaya çıktı.
Hepimizi de dans ateşiyle çevreledi. Hazırsanız başlıyoruz.
Tango, Buenos Aries, Arjantin ve Uruguay kökenli bir dans türüdür.
20. yüzyılın başlarında zengin bir ülke olan Arjantin'de yaygın olarak polka ve vals dansları yapılırdı. Arjantin'e sürekli gelen göçmenlerin bu dansları ve müzikleri birleştirmesi ve harmanlamasının yanında Avrupalılar da kendi klasik danslarını ve müziklerini kıvrak Latin danslarıyla birleştirmiş, ortaya da bugün bildiğimiz 'Tango' çıkmıştır.
Kuralları yoktur bu dansın. Adab-ı muaşereti vardır. Her şey doğaçlamadır. Bir farkla. Kadın ve erkek birbirilerine karşı nezaket ve saygı gösterirler. Hem de tüm benlikleriyle...
Bu dansın müziği ise, adını Arjantin Tangosuyla duyuran ancak şaşırtıcıdır ki bir Alman icadı olan akordeon türü olan Bandoneon'dur.
Tangonun kuralları yoktur demiştik. Kadın ve erkek yani partnerler birbirilerinin adımlarını uyumlu bir şekilde takip ederler.
Ancak yine de, temel adımlar vardır bu dansta. Temel 8 adımı vardır tangonun.
Bu temel 8 adım dışında 'Tango nasıl yapılır?' sorusunda belirli bir cevap asla bulamayız. Her şey bu temel 8 adımla bağdaştırılmış doğaçlamadan ibarettir.
Peki ya Türkiye'ye nasıl geldi tango?
Bir adam düşünün hem yokluktan varlık ortaya çıkartıp ülke kuruyor hem de iliklerimize kadar bale, müzik, opera ve sanat aşılıyor.
Evet doğru bildiniz.
Tangoyu Türkiye'ye getiren ilk kişi, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'tür. Atatürk, Türkiye'de bir tango gecesi düzenliyor.
Necdet Rüştü Efe Tara Türkiye'deki tangonun sözlerini yazıyor, Necip Celal Andel'de besteliyor. Böylelikle ilk tangomuz Mazi 1928 ortaya çıkıyor.
1928'de ortaya çıkan Mazi 1928, dönemin en ünlü seslerinden Seyyan Hanım tarafından 1932 yılında plağa aktarılıyor.
Atam sen ne büyük adamsın ya!
2009 yılında UNESCO Arjantin kökenli bu dans ve müzik türünü 'Dünya Kültürünün Bir Parçası' ilan etti ve 11 Aralık Dünya Tango Günü olarak kayıtlara geçti.
"Tango nedir?, Tango nasıl yapılır?, Tango nereden çıktı?, Tangonun tarihçesi nedir?, Tango ne zaman ortaya çıktı?, Tango Türkiye'ye ne zaman geldi?, Tangoyu Türkiye'ye kim getirdi?, Tangonun müzik aleti nedir?, Dünya Tango Günü ne zamandır?"
Yorumlar
Ne ilginç bilgiler varmış tango hakkında. Vay bee...
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız