Ocak 09, 2025

OSMANLI'YA İNGİLİZCE'DE OTTOMAN DENMESİNİN SEBEBİ -Friendz10

Osmanlı'nın kurucusu Osman Bey'in esas adının ne olduğu konusu, 18. yüzyılın ortalarından beri tartışılıyor. Bu güçlü iddialara bakılırsa Osman Bey'in asıl ismi Otman ya da Atman. Hatta Azman, Ataman, Otuman vb. alternatifler de iddialar arasında.

Türk yazar E. B. Şapolyo 1935'te konu üzerinde durmuş ve "Osman'ın adı Otman'dır" demiştir.

Macar Türkoloğu Moravcsik, 1937'de 2. Türk Tarih Kongresi'ne sunduğu bildiride Osman Bey isminin Bizans'ta Otman, Atman, Atuman vb. şekillerde geçtiğini dile getirmiştir.

Hasan Adnan Erzi 1942'de adın Otman veya Tuman olabileceğini söylemiştir. Tarihçilerin bu gibi çok sayıda iddiası bulunmaktadır ve bunlar çok ciddi kanıtlara dayandırılmaktadır.

Tarihsel eserlerimizde bu isme rastlarız. Ayrıca birçok yer adında bu isim geçer; Türkiye'de şu an Otmanalan, Otmanlar, Otmanlı gibi yer adları bulunmaktadır. Odman, Türk ve Altay halk kültüründe "küçük oğul" anlamına gelir. Otman, Otoman veya Utman olarak da söylenir. "Ocağın, ev ateşinin devamlılığını sağlayan, evde kalan çocuk" anlamına gelir. Masallardaki daima başarılı olan küçük oğul figürüdür. Türk kültüründe büyük kardeşler kendilerine yeni ev açar fakat en küçük oğul evde kalır. Böylece ocak ateşinin devamını sağlar. Osman Bey gerçekten de masal gibi bir başarının tohumlarını ekmiştir. Tarihçi Tuncer Gülensoy ise Batı dillerindeki Ottoman adını "od(ateş)" ve "tuman(duman)" olarak yorumlar.

İÇERİĞİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun