Ekim 05, 2024

1894 İstanbul Depremi

Mesâfe-i merkeziyenin zemîninde pek çok yarık ve çatlak yokdur. Meşhûdumuz olan en mühim yarık arzı çamurdan ibâret olan Anbarlı karyesindedir. Mezkûr yarık üç kilometro tûlünde ve sekiz santimetre kadar arzında olub denizden üç yüz metro uzakda ve sahile mütevâzî olarak şark-ı garbî istikâmetindedir. Mahall-i mezkûrda birinci yarığa mütevâzi ve denize otuz metro daha yakın olarak yüz metro tûlünde ve altı santimetro arzında diğer bir yarık daha peydâ olmuşdur.

1894 İstanbul Depremi

Bu yarıkların arzı zelzelenin ibtidâsından beru hergün tedrîcen azalmakdadır. Heğbeli adasında Ruhbân Mektebi ile Ticâret Mektebi arasında iki yüz metro tûlünde ve şimâl-i garbî ve cenûb-i şarkî istikâmetinde gâyetle dar bir yarık hâsıl olmuşdur. Kınalı adasında deniz civârında şimâl-i şarkî ve cenûb-i garbî istikâmetinde ba'zı küçük yarıklar ve bunların civarında arzın bir mikdâr çökdüğü görülmüşdür. Ortaköy'de deniz civârında iki küçük yarık görülmüşdür.

1894 İstanbul Depremi

Bunlar denize mütevâzî ve şimâl-i garbî ve cenûb-i şarkî istikâmetinde olup yarılan yerde arz dahi biraz çökmüşdür. Arzın bu çökmesine mebnî deniz civârındaki câmi'-i şerîf iki derece kadar eğilmişdir. Burgaz adasında dahi sâhile mütevâzî olarak şimâl-i cenûbîye doğru yarıklar görülmüşdür. Bunların en mühimmi iki yüz metro tülünde ve altı santimetro arzındadır. Katırlı'da dahi sâhile mütevâzî olarak ba’zı yarıklar peydâ olmuşdur.

1894 İstanbul Depremi

Sâhilde mühim çökmüş yerlere gelince hiçbir yerde görülmemiş ve mâ'iyyet-i âcizânemize terfîk buyurulan bahriye zâbitânından Vâsıf Efendi ma’rifetiyle denizin dibi iskandil edildikde İngiliz harîtasına nisbetle hissolunur derecede fark görülmemişdir. İstiren Kumpanyasının tahte'l-bahr telgraf hattının yâhud kablosunun Kartal'dan Kal'a-i Sultâniye'ye kadar olan kısmında ve Kartal'dan üç mil uzakda kablo birkaç yerde kesilmişdir. Birkaç gün sonra kablo ihrâc olundukda bıçak ile kesilmiş gibi temizce kırılmış olduğu müşahede olunmuşdur.  Mahall-i  mezkûrda Vâsıf Efendi  tarafından  iskandil  olundukda  İngiliz harîtasından bir mikdâr fark görülmüş ise de iskadil olunan noktaların haritadaki noktalara tamâmiyle mutâbık olduğu muhakkak değildir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun