Eylül 08, 2024

Bir Fransız Osmanlı'da

Fransa'nın iç bölge­sinde, Limousin’in tam ortasında meş­hur Cem Sultan’ın sürgünde yaşadığı Bourganeuf'ün güneyinde Coussac-Bonneval kasabasına tepeden bakan Bonneval Şatosu yükselmektedir. 11. Yüzyıl'dan beri bu Şa­tonun sahibi Bonneval ailesinin bir ferdi olan Claude Alexandre de Bonne­val (1675- 1747), Osmanlı İm­paratorluğu'nda Ahmet Paşa ismiyle ün salar. Bu renkli ki­şilik tarihçi, araştırmacı, ro­mancı ve meraklıları büyüle­meye devam etmektedir.

Bir Fransız Osmanlı'da

Atalarından kalma şatoda 14 Temmuz 1675'te doğan Claude Alexandre, Limo­ges'daki Cizvit okulunda eği­tim gördükten sonra donan­maya girmiş, genç yaşına rağ­men 11 yılda çok sayıda çar­pışmaya katılmıştır. Çok sonraları, Babıali için kaleme aldığı deniz savaşı ko­şullarına ilişkin bir inceleme yazısında “Üç deniz muhare­besinde ve ikisi borda borda­ya cereyan eden toplam dokuz farklı çatışmada bulundum; öyle ki, bir kedinin fareden çe­kindiği kadar İngilizleri önemsiyorduk” ifadesini kullana­caktır.

Bir Fransız Osmanlı'da

Bu parlak kariyer bir dü­ello onunda ani bir istifayla sekteye uğrar. Bonneval, Fransız muhafız birliklerine katılır sonra bir piyade alayı­nın komutasını satın alır ve İs­panyol Veraset Savaşı (1713- 1715) sırasında İtalya'da ken­dini göstermeye başlar. Başkomutan Vendôme Dükü'nün dostluğunu kazan­masına rağmen, müsteşar Chamillard'a Biélois’ nın işga­line ilişkin gönderdiği kibirli mektup, Fransa Kralı XIV. Louis'yi de eleştirmektedir.

Bir Fransız Osmanlı'da

Hakkında tu­tuklama emri çıktı­ğını öğrenen Bon­neval, Venedik’e kaçar ve Avustur­ya'nın hizmetine girer. Saf değiştir­mede kendisi de ünlü olan Prens Eugéne tarafından süva­ri albayı olarak atanır. Bu görevinde, Flandres bölgesindeki kanlı Malplaquet Muhaberesi’nde (1709) Prens Eugéne'in yardımcısı olarak askeri becerisini kanıtlayacak­tır.

Yorumlar

  • Cidden gelişmeye atılan bir adım gibi ama öyle mi oldu acaba?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ülkemizde Basketbol

Ülkemizde Basketbol

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Kiralık Diş

Kiralık Diş

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun