Ekim 03, 2024

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri

Cenevizlilerin elinde bu lunan Amasra 1459'da fethedildi. 1461 'de, Batı Karadeniz'deki Candaro­ğulları Beyliği ile Trabzon Rum İmparatorluğu ortadan kaldırıldı. Osmanlı'nın ezeli düşmanı Karamanoğulları Beyliği'nde ki taht çekişmesi, Akkoyunlu lar ile Osmanlıları karşı karşı­ya getirdi. Akkoyunluların işe karışması ve kardeşlerden Pir Ahmed Bey'in yardım iste mesi üzerine Osmanlı da, duruma müda hale etti. Osmanlı kuv vetleri karşısında yenilen İshak Bey, hamisi Uzun Hasan'ın yanına kaçtı. İs hak Bey tarafından Osmanlı lara teklif edilen iki şehir ile Sıklan Hisarı ve Ilgın kaleleri dışındaki tüm diğer topraklar, Pir Ahmed'e verildi.

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri

Osmanlı desteğiyle kısa sürede kardeşi İshak'ı mağlup eden Pir Ahmed, Karaman Be yi olmuştu. Ancak bir süre sonra bütün Karaman beyleri gibi Pir Ahmed de Osmanlı aleyhine çalışmaya başladı. Fatih Sultan Mehmed, 1465 yılının sonbaharında Anado­lu'ya geçti. Pir Ahmed, kaça rak kendini Larende'ye kapat tı. Veziriazam Mahmud Paşa ancak zorlu bir mücadeleden sonra onu bu son sığınağın dan da kaçırdı, Bunun üzerine Pir Ahmed Bey de Varsak ve Turgut gibi Türkmen aşiretle rinin yaşadığı Toroslar’a sı­ğındı, 1467'de Uzun Hasan, Ma veraünnehr'in büyük hüküm darı Ebu Said'e karşı önemli bir zafer kazandı.

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri

Ebu Said Han öldürüldü. Bu zaferden sonra konumu değişen Uzun Hasan, himayesine aldığı Ka ramanoğullarının hakkını ko rumak için harekete geçti. Ka­ramanoğlu Pir Ahmed, Kara man Beyliği topraklarına geri döndü ve eski Veziriazam Rum Mehmed Paşa ile çarpış tı. Karaman Türkmenleri beylerinin yanında savaşmaya başladığından, bölgedeki Osmanlı güçleri Pir Ahmed'e karşı çok fazla bir şey yapa madı. Bunun üzerine Bosna Sancakbeyi İshak Bey Anado lu'ya çağrıldı. İshak Bey, kısa bir süre sonra Pir Ahmed'i ve müttefiki olan kardeşi Kasım'ı mağlup etti. Karaman hüküm darlarının yeni başkenti Aksa ray da, Konya'nın akıbetine uğradı.1474'te Gedik Ahmed Pa şa, Anadolu birlikleri ile Er menek'i, Minan'ı ve son ola rak Silifke'yi almayı başardı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun