Ekim 03, 2024

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Altınordu'nun zayıfla masından sonra kuru lan hanlıklardan biri de Kırım Hanlığı' ydı. 1441'de Hacı Giray tarafından kuru lan Kırım Hanlığı'nda, kuru cusunun 1466'da ölümünden sonra taht çekişmeleri başladı. Şirin Beyi Eminek, Cenevizli lere karşı Osmanlılardan yar dım istedi. Bu fırsatı değerlen diren Fatih, 1475'te Kırım'a ordu gönderdi. Cenevizlilerin elinde bulunan Kefe ve Kı rım'ın sahil kesimi ele geçiril di. Bu sırada Kırım Hanı ol mayı başaran Mengli Giray, Gedik Ahmed Paşa ile bir ant laşma yaparak, Osmanlılara tabi olmayı kabul etti. Böylece 1783'te Rusya tarafından il hak edilinceye kadar Kırım, Osmanlı İmparatorluğu'nun özerk bir parçası olmuştu.v

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Doğu Anadolu ve İran'ı hakimiyetinde bulunduran Akkoyunlu Türkmen Beyi Uzun Hasan, ortadan kaldırılan Anadolu beyliklerinin kışkırtması ile Fatih'e karşı ha rekete geçti. Desteklediği Kara manoğullarının Osmanlılar karşısında mağlup olmaların dan sonra, Uzun Hasan'ın iki seçeneği vardı; ya bu olanları kabul edecek ya da egemenlik haklarını bir savaşla kabul ettirecekti. Venedik, Macaristan ve Papa'nın kışkırtmaları ile Os manlılara savaş açmaya karar verdi. 1472'de Tokat'ı işgal eden Akkoyunlu askerleri, şe hirde büyük tahribat ve katliam yaptılar. Ardından Kara man bölgesini işgal ettiler. Bunu üzerine Osmanlı kuvvetleri harekete geçerek, Akkoyunlu-Kara manlı birliklerini yendiler.

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Artık, iki devletin karşı karşıya gelmeleri kaçı nılmazdı, Fatih Sultan Meh med'in oğlu Şehzade Bayezid küçük ordusu ile Şebinkarahi sar'da Akkoyunlu Zeynel Han'a yenildi. Akıncıların başında İran'a gönderilen Miha loğlu Ali Bey, Fırat Nehri'ne kadar ilerledi. Ancak Mihaloğ lu da başarısız oldu. Rumeli Beylerbeyi Has Murad, bu du rum karşısında rahat edemedi ve Türkmen hafif süvari birlik lerinin kendisini beklemekte ol duğu sınır topraklarını görene kadar durmadı. Uzun Hasan, burada Osmanlı kuvvetlerini kuşattı… Kazandıkları zaferler le gururlanan Akkoyunlular, Osmanlılara son darbeyi vur maya hazırlanıyorlardı. Ancak iki devlet arasında 11 Ağustos 1473'te meydana gelen Otluk beli Muharebesi'nde Osmanlı lar büyük bir zafer kazandılar.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun