Ekim 06, 2024

Fetret Devri Düzmece Mustafa İsyanı

Mustafa Çelebi bir süre Niğde civarlarında bulunur; daha sonra İsfendiyaroğlu' nun top raklarına, Rumeli'ye geçer. 1419' da Selanik taraflarında Çelebi Mehmed ile yaptığı sa vaşı kaybedince Bizans'a sığı nır ve Osmanlı tahtı için bir tehdit unsuru olarak kalmaya devam eder. Çelebi Mehmed, onun Bizans'ta tutulması kar şılığında yıllık 300 bin akçe vermeyi kabul eder. Mustafa Çelebi, Çelebi Mehmed hayat ta olduğu müddetçe Limni Adası'nda kalır.

Fetret Devri Düzmece Mustafa İsyanı

Çelebi Mehmed'in 1421' de Edirne'de ölümü, Bizans'ın elinde bulunan Yıldırım'ın oğ lu Mustafa'dan korkulduğu için, günlerce saklı tutulur. Gerçekten de, durumu öğ renen Mustafa Çelebi, hareke te geçtiğinde bütün Rumeli'yi kısa sürede egemenliği altına alır.

Fetret Devri Düzmece Mustafa İsyanı

Ancak II. Murad'ın yanın daki devlet adamlarının çaba larıyla, ordusu dağıtılarak mağlup edilir. Mustafa Çelebi de Eflak' a kaçmak üzere iken, Kızılağaç Yenicesi'nde yakala nır. Edirne'ye getirilerek, 1422'de kale burcuna asılır. Osmanlı tarihleri, asılan Mustafa Çelebi'nin, Yıldı rım'ın gerçek oğlu olmadığını iddia eder ve onu “Düzme” ve ya “Düzmece Mustafa” diye adlandırırlar. Bu davranış, onun meşruiyetini reddetmek için yapılan bir propaganda dır. “Düzmece Mustafa” sahte bir şehzade değildir. Yıldırım Bayezid'in gerçek oğludur.

Yorumlar

  • aaa hemen de lakap takılıyor

  • Gene bir isyan

  • Timur fena hırpalamış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun