Ekim 06, 2024

Fetret Devri ve Yıldırım Bayezid'in Şehzadeleri

Yıldırım'ın kü çük yaşta ölen ler haricinde 7 oğlu vardı. Ancak bun lardan Ertuğrul, Kadı Burhaneddin ile yapı lan Kırkdilim Sava şı'nda ölmüştü. Yıldı rım Bayezid, Ankara Savaşı'nda esir alınıp, kısa bir süre sonra öl düğünde, arkasında Süleyman, İsa, Musa, Musta fa, Mehmed ve Kasım adların da 6 oğlu kalmıştı. Ankara Savaşı'nın kaybe dildiğini anlayan şehzadelerin bir bölümü, adamlarıyla bir likte savaş sahrasından kaç mışlardı.

Fetret Devri ve Yıldırım Bayezid'in Şehzadeleri

Yıldırım'ın büyük oğlu Emir Süleyman, Veziriazam Çandarlı Ali Paşa ve diğer devlet ileri gelenleriyle baş kent Bursa'ya gitmiş, burada ki devlet hazinesiyle arşivi ala rak Edirne'ye geçmiş ve hü kümdarlığını ilan etmişti. An­cak Anadolu'da da Şehzade İsa ve Mehmed Çelebi vardı. İsa Çelebi, Bursa'yı ele geçirmiş; Mehmed Çelebi ise Amasya, Sivas ve Tokat civarlarına egemen olmuştu. Yıldırım'ın Mustafa ve Musa isimli oğulları Ti mur'a esir düş müştü. En küçük oğlu Kasım ise Emir Süleyman ta rafından Bizans'a rehin verilmişti. 

Fetret Devri ve Yıldırım Bayezid'in Şehzadeleri

Başlangıçta, Bursa ve ci varına egemen olan İsa Çelebi ile Amasya böl­gesine egemen olan Mehmed Çelebi, Edirne'de bulunan ağabeyleri Emir Süleyman'ın hükümdarlığını tanıyorlardı. Timur'un ülkesine döner ken Musa Çelebi'yi serbest bı rakması, ilk mücadeleyi baş lattı. Musa Çelebi ile İsa Çele bi Bursa için savaştılar.

Fetret Devri ve Yıldırım Bayezid'in Şehzadeleri

Bu arada, İç Anadolu'ya egemen olan Mehmed Çele bi’nin Anado lu'yu paylaşma önerisini İsa Çelebi kabul etme yince, iki kardeş Ulubat civarında savaştılar. Galip gelen Mehmed Çelebi 1404'te Bursa ya girerek hükümdarlığını ilan etti. İsa Çele bi ise İstanbul'a kaçtı. Emir Sü leyman'ın isteği üzerine de Edir ne'ye gönderildi. Emir Süleyman, İsa’yı bir ordu ile Bursa'yı almaya gön derdi. Ancak İsa Çelebi başarı sağlayamadı; 1406 yılındaki son teşebbüsünde ise yakala narak öldürüldü. İsa'nın öldürülmesiyle Menteşe, Aydın gibi beylikler Anadolu'ya hâkim olan Çele bi Mehmed'in hükümdarlığını tanıdılar.

Fetret Devri ve Yıldırım Bayezid'in Şehzadeleri

Emir Süleyman bu geliş meler karşısında, harekete ge çerek Bursa'yı aldı ve Anka ra'ya doğru ilerledi. Çelebi Mehmed onun karşısında du ramadı. Ertesi yıl Çelebi Mehmed, Musa Çelebi'yi yanına çağıra rak onu bir miktar askerle Rumeli'ye geçirdi. Böylelikle Emir Süleyman'ın Anado lu'dan ayrılmasını sağlamaya çalıştı. Bizans'ın desteğini alan Emir Süleyman, karde­şiyle İstanbul yakınlarında karşılaştı. Musa yenilerek Ef lak' a kaçtı. Kendisini toparla dıktan sonra taraf değiştiren Rumeli beyleri sayesinde Edir ne'yi ele geçirdi. Ondan kaçan Emir Süleyman ise 15 Mayıs 1410’da Düğüncü Köyü'nde yakalanarak öldürüldü. 

Yorumlar

  • Cidden neler çektiler

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun