Şubat 01, 2025

Jarramas and Jilderim (II)

General Nikolay Mihayloviç Kamenskiy'nin tanımlayamadığı o motif, bir hilaldi! Jarramas firkateyninin gönderinde dalgalanan bu hilalli bandıra, İsveç'i yok olmaktan kurtarmıştı. Ülke tarihindeki bu en kritik çarpışma sayesinde İsveçliler, ülkelerinin kuzeyini ellerinde tutmayı başardılar. Bu bölge, barındırdığı zengin demir ve krom yataklarıyla, gelecekteki "İsveç mucizesinin" yaratılmasında en büyük paya sahip olacaktı. Peki, bu bayraktaki hilalin sırrı neydi? Bu sırrı çözebilmek için tam yüzyıl geriye, İsveç kralı XII. Karl'ın, Rus çarı Deli Petro ile Poltava Meydan Savaşı'nı yaptığı 27 Haziran 1709 tarihine dönmek gerekiyor.

Jarramas and Jilderim (II)

Büyük Kuzey Savaşı'nın (1700-1721) ilk sekiz yılında üç saldırgan düşmanının; Danimarka, Saksonya-Polonya ve Moskova'nın (Rusya) ittifak halindeki ordularını başarıyla yenilgiye uğratan İsveç kralı XII. Karl, Rusların başkentine yürümeye karar vermişti. Gün, Deli Petroâ'nun "Yenile yenile yenmeyi öğreneceğiz" dediği günlerdi... Rusların büyük çarı, aldığı yenilgilerden sonra yenmeyi, Doğu Ukrayna'da Poltava kasabası yakınlarındaki ovada öğrenecekti.niz

Jarramas and Jilderim (II)

27 Haziran 1709'da Poltava'da ordusu yok olan XII. Karl için tek açık yol, güneye doğru uzayıp giden topraklardı. Kılıç artığı 1.000 kadar askeriyle birlikte güney topraklarının hâkimi Osmanlı İmparatorluğu'na iltica eden İsveç kralı, Osmanlı-Rus sınırındaki Bender kentine sığınmak zorunda kalmıştı. Osmanlı'nın ağırlamak zorunda kaldığı bir konuğu vardı artık. Yenik İsveç kralı XII. Karl.

Jarramas and Jilderim (II)

Başlangıçta, sadece beş gün kalacağını açıklayan XII: Karl’ın Osmanlı topraklarındaki konukluğu tam beş yıl sürdü! Öyle ki, Devlet-i Alî tarafından ağırlanan İsveç kralının masraflarının bütçenin hangi kaleminden karşılanacağı konusunda Osmanlı maliyesinde sorun çıkmış, sonunda bu harcamaların bütçedeki "demirbaş" kaleminden karşılanmasına karar verilince, kralın lakabı "Demirbaş Şarl" kalmıştı! Türklerin bildiği adıyla "Demirbaş Şarl", Bender, Dimetoka ve İstanbul'da kaldığı süre içinde boş durmadı. Sürekli şekilde, Marmara Denizi'ne demirleyen Türk ve Cezayirli korsan gemilerini inceleyip, Rusları yenmek için bu tür teknelere sahip olması gerektiğini düşündü. Bu düşüncesindeki haklılığının kanıtı da 100 yıl sonra İsveçlilerin Rusları mağlup etmesinde başrolü oynayan, bandırasında hilal bulunan "Jarramas" ınta kendisiydi.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Posta Güvercini Yetiştirmek

Posta Güvercini Yetiştirmek

PROPAGANDA GÜVERCİNLERİ

PROPAGANDA GÜVERCİNLERİ

CASUS VE PROPAGANDİST POSTA GÜVERCİNLERİ
CUMHURİYET YILLARINDA POSTA GÜVERCİNİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Genel Tekrar

probiyotik

Posta Güvercini Yetiştirmek

bubble30
Nielawore

ITS ORBIT IS IN OUR DIRECTION!: M86

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun