Ekim 05, 2024

Kardeş Katli Nasıl Uygulandı

Tahta I.Murad'dan son ra çıkan Yıldırım Baye zid, savaş sahrasında kardeşi Yakup Çelebi'yi öl dürttü. Oysa kardeşinin isyana niyeti yoktu. Yıldırım'ın ölümün den sonra, Fetret Devri, Osmanlı için çok acı tecrübelerle geçti. Yıldırım'ın dört oğlu, birbirleriy le 11 yıl mücadele etti ler. Osmanlı ülkesi parça landı. Bu dönem, Osmanlı da kardeş katlinin meşru sayılma sına zemin hazırladı.

Kardeş Katli Nasıl Uygulandı

Mehmed Çelebi kardeşle rini ortadan kaldırıp tahta çıktıktan sonra da, sorun bitmedi. Timur'un eline esir düş müş olan Mustafa Çelebi or taya çıktı. Mehmed Çelebi'ye yenildikten sonra Bizans'a sığınan Mustafa Çele bi, Osmanlı için bir tehdit unsuru oldu. Mehmed Çele bi'nin ölümü, Bizans'ın elinde bulu nan kardeşi Mustafa Çelebi yüzünden, uzun süre gizlendi. Vezirlerinin akıllı siyasetiyle amcası Mustafa Çelebi'yi mağlup eden II. Murad, küçük yaştaki iki kardeşi Yusuf ve Mah mud'un gözlerini kör ettirerek etkisizleştirdi.

Kardeş Katli Nasıl Uygulandı

Tahta II. Mehmed çıktı ğında, Osmanlı devleti Fetret Devri'nin sar sıntısını daha atlatamamıştı. Bizans'ın elinde, muhtemelen Mehmed Çelebi'nin oğlu olan Şehzade Orhan, potansiyel bir tehlike olarak duruyordu. II. Mehmed tahta çıkar çıkmaz, hayattaki tek kardeşi olan kundaktaki Şehzade Ahmed'i öldürttü.

Kardeş Katli Nasıl Uygulandı

İstanbul'un fethinden son ra, Fatih Sultan Mehmed dev let ve saray örgütlenmesinin düzenini Kanunname'siyle ya salaştırırken, saltanat verase tiyle ilgili bir maddeyi de ihmal etmedi: "... Ve her kimesneye evladımdan saltanat müyesser ola, karındaşların nizâm-ı âlem içün katl etmek münasib dir. Ekser ulema dahi tecviz et miştir (onaylamıştır). Anınla âmil olalar (amel edeler)."

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun