1. Bayezid Kosova Savaşı sırasında babası 1. Murad’ın ölmesinden sonra 1389 yılında padişah oldu. 1. Bayezid’in yaptığı ilk icraat yeni Sırp kralı ile anlaşma yaparak Sırp Krallığı’nı Osmanlı Devleti’ne bağlı bir devlet haline getirmek ve barış anlaşması yapmak oldu. Kosova Savaşı sırasında 1. Murat’ın vefat etmesi üzerine Anadolu Beylikleri arasında Osmanlı Devleti’ne karşı ortak bir tavır alma eğilimine gidildi. Bu tavrın alınmasında Osmanlı Devleti’nin kazandığı zafer ve Osmanlı Devleti’nin güçlenmesine karşı duyulan korku da vardı. Bu durum üzerine 1390 yılında 1. Bayezid komutasındaki Osmanlı orduları sırası ile Germiyanoğulları, Saruhanoğulları, Aydınoğulları ve Menteşeoğulları beyliklerini Osmanlı topraklarına kattı. Sonraki sene 1. Bayezid Hamitoğulları ve Tekeoğulları beyliklerini de Osmanlı topraklarına kattı. Daha sonra 1. Bayezid İsfandiyaroğulları’nı ve Eretne Devleti’ni Osmanlı topraklarına kattı ve Karamanoğulları’nı Osmanlı Devleti’ne bağlı hale getirdi. Anadolu’daki çalkantıların bir son bulmasının ardından 1. Bayezid Bizans İmparatoru ile yaşadığı bazı anlaşmazlıklar sebebi ile İstanbul’u kuşatma altına aldı ve Osmanlı Devleti ilk defa İstanbul’u alma girişiminde bulundu.
7 ay kadar sonra Bizans İmparatoru ile anlaşmaya varan 1. Bayezid İstanbul kuşatmasını kaldırdı ve Osmanlı Devleti’ne saldırabileceği haberini alan Macaristan üzerine yürüdü. Bu olay üzerine Macar Kralı 2. Sigismund Papa’dan yardım istedi. 1395 yılında 1. Bayezid 2. defa İstanbul’u kuşatma altına aldı. İstanbul’un 2. defa kuşatılması Avrupa devletleri için bardağı taşıran son damla oldu ve bir haçlı ordusu kurularak Macar Kralı komutasında Osmanlı Devleti’ne savaş ilan edildi. Haçlı ordusu Niğbolu’yu kuşatma altına aldı. Bu olay üzerine İstanbul kuşatmasını kaldıran 1. Bayezid Niğbolu’ya yöneldi. 1396 yılında Niğbolu Savaşı'nda Osmanlı Devleti büyük bir zafer kazanmıştı. Niğbolu zaferinden sonra 1. Bayezid 3. kez İstanbul’u kuşatma altına aldı. Ancak Osmanlı Devleti’nin önüne bu sırada yükselen bir güç olan Timur çıktı. Osmanlı Devleti’nin aşırı genişlemesinden ötürü Timur’dan yardım isteyen Anadolu beyleri Timur’u Anadolu’ya çektiler. Timur kendisini İlhanlı Devleti’nin varisi olarak görmekteydi ve kendisini Türklük davasına adamış bir hükümdardı.
Timur ilk olarak diplomasi yolunu seçerek 1. Bayezid ile Anadolu beyliklerinin durumu ile ilgili yazışmalara başladı. Ancak diplomasi yolu ne yazık ki 1. Bayezid’in hatalı yazışmalarından ötürü iki devlet arasındaki sorunlara bir çözüm getiremedi ve ilk askeri hamle Timur’dan geldi. Timur Sivas’ı kuşattı. Kuşatma sonrasında Sivas’ı terk eden Timur Suriye seferine başladı. Bu sırada 1. Bayezid Timur’un Suriye seferinde olduğunu fırsat bilerek Timur Devleti’nden bazı topraklar aldı. Timur Suriye seferinden döndü ve bir ordu toplamaya başladı. Bütün ordusunu toplayan Timur 1. Bayezid'e kabul edilmesi mümkün olmayan bazı isteklerin olduğu bir barış anlaşması yolladı. Timur’un bu hareketin amacı çıkacak sıcak savaşın bütün sorumluluğunu 1. Bayezid'in üzerine atmaktı. 1. Bayezid'in Timur’un isteklerini kabul etmemesinin üzerine Timur bütün askeri gücü ile Osmanlı topraklarına girdi. Timur’un ordusu sayıca Osmanlı ordusundan üstündü. Ancak 1. Bayezid Niğbolu zaferinden ötürü kendi ordusuna oldukça güvenmekteydi.
1. Bayezid'in ordusunda zapt ettiği Anadolu beyliklerinden askerler de bulunmaktaydı. 1. Bayezid Timur’un ordusunu karşılamak için Tokat civarına ordusunu getirdi. Ancak Timur 1. Bayezid'in etrafından dolaşarak Ankara’ya yöneldi ve savaşın yapılacağı yeri de seçmiş oldu. 1402 yılında Osmanlı ordusu ve Timur’un ordusu arasında Ankara Savaşı yaşandı. Savaş esnasında Timur’un baskısı altında kalan Osmanlı ordusu birde Anadolu beyliklerinden getirilen askerlerin Timur’un safına geçerek ihanet etmesi ile Osmanlı ordusu için yenilgi kaçınılmaz oldu. Savaşın sonunda Osmanlı Devleti büyük bir hezimete uğradı ve 1. Bayezid Timur tarafından esir alındı. 1. Beyazıt’ın Anadolu beyliklerinden aldığı topraklar Timur tarafından Anadolu beylerine iade edildi. Hayatının geri kalanını Timur’un esiri olarak geçiren 1. Bayezid 1403 yılında hayatını kaybetti. Osmanlı Devleti’nde taht mücadelesi başladı ve Osmanlı Devleti Fetret dönemine girdi.
1. Bayezid kimdir?
1. Bayezid ne zaman Osmanlı Padişahı oldu?
Niğbolu Savaşı nedir?
Ankara Savaşı nedir?
Fetret Devri nedir?
Yorumlar
Bu kısa özetler için teşekkürler. Yanılmıyorsam Bayezid olarak yazılıyor.
Değerli yorumunuz için size teşekkür ederim.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız