OSMANLI EĞLENCELERİNİN MERKEZİN: ASIL YÜK HOKKABAZDA

Hayali, meddah, ortaoyuncu tiplerinin aslında birer hokkabaz olduğunu hatırlatalım: Hayal perdesinin arkasına geçince 'hayali', iskemleye oturup, mendilini omuzuna atınca 'meddah', ortaya çıkıp karşısına pişekârını alınca 'ortaoyuncu' oluveren hokkabazlar... 18. yüzyıla ve daha gerilere gidildiğinde halkı eğlendirmede asıl yükü, hokkabaz, perendebaz, hünerbaz ve cambazların (bunların ünlü üstadlarına 'pehlivan' denilirmiş) omuzladıkları saptanıyor.

OSMANLI EĞLENCELERİNİN MERKEZİN: ASIL YÜK HOKKABAZDA

Bu gerçek, minyatürlere, gravürlere çokça yansımıştır. Evliya Çelebi'nin kanat takıp uçuşunu anlattığı Hezarfen Ahmet ve roket denemesi yapan Lagari Hasan da kuşkusuz birer cambazhünerbaz idiler.

OSMANLI EĞLENCELERİNİN MERKEZİN: ASIL YÜK HOKKABAZDA

17. yüzyıl ortalarında İstanbul'a gelen Fransız gezgin Jean de Thevenot, o dönemde kuklacılığın da yaygın bir eğlenme öğesi olduğunu ve bunun evlerdeki basit tekniğini anlatır. Türk kuklacıları Fransız meslektaşlarından daha becerikli ve başarılı gören gezgin, oyun konularının çok müstehcen olduğunu, kaba ve hayasızca sözlerin uluorta söylendiğini vurgular. Bir mühtedinin (müslüman olmuş) evinde izlediği Karagöz oyununu, Girit Serdarı Hüseyin Paşa'nın hanımının da kapı aralığından ve bir perdenin arkasından üç saat boyunca seyrettiğini, fasıllardaki edepsizliklerden hiç de rahatsız olmadığını ekler.

OSMANLI EĞLENCELERİNİN MERKEZİN: ASIL YÜK HOKKABAZDA

1720'de Sultan III. Ahmed'in (1703-1730) şehzadelerinin sünnet şenliklerindeki hokkabaz, sihirbaz ve cambaz hünerlerini, son büyük Osmanlı musavviri (ressam) Levni'nin minyatürlerinde görmekteyiz. Ama unutmamalı ki hokkabazlık ve cambazlık, hayal oyunu gibi gündelik yaşamın bir gösteri öğesi değil; kent ölçeğindeki şenliklerin zenginliğiydi.

 

Kaynakça: NECDET SAKAOĞLU - Popüler TARİH I Haziran 2000

Yorumlar

  • çok ilginç değil mi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kullanılan Dil Sayısı Azalsa Savaşlar da Azalır Mı?
Mutlak Dil Mümkün Mü?

Mutlak Dil Mümkün Mü?

Zamanda Yolculuk Mümkün Mü?

Zamanda Yolculuk Mümkün Mü?

Laboratuvarda Üretilen İlk İnsan Karaciğeri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Geçmişteki Eksikliklerin Geleceğe Yansıması

probiyotik
bubble30
Nielawore

TESADÜF ESERİ BULUNAN ÖNEMLİ Bİ

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun