M.Ö. 217 yılında Hannibal ordusu ile Kuzey İtalya’dan güneye İtalya’nın içlerine doğru ilerlemeye karar verdi. Hannibal ordusuna katılan Galyalılar sayesinde eskisinden daha güçlüydü. Ancak Hannibal sonuç olarak Roma’nın içindeydi ve bu Hannibal için başlı başına bir tehlikeydi. Hannibal Roma içinde kendisine daha fazla müttefik bulma arayışı içinde yoluna devam ederken Romalılara karşı M.Ö. 217 yılında Tresimennus Gölü Muharebesi’ni kazandı. Bu Hannibal’ın Roma’ya karşı kazandığı ikinci büyük zaferdi. Hannibal’ın her zaferi Roma’nın müttefiklerini Hannibal’e yaklaştırmaktaydı. Ancak Romalılar boş durmuyordu. Roma senatosu kendine has acil durum önlemini aldı. Bütün yetkileri geçici süreliğine bir diktatöre vererek yönetimi değiştirdi. Roma’nın yeni diktatörü Quintus Fabius Maximus Hannibal’e karşı kendi geliştirdiği Fabian taktiği ile savaşma kararı aldı. Bu taktiğe göre Roma ordusu Hannibal ile doğrudan savaşa girmek yerine Hannibal’in ordusunu durmadan taciz edecek ve olası gıda kaynaklarını yok edeceklerdi. Fabian taktiği Hannibal’in ordusunu Roma’nın içinde yavaş yavaş eritmeyi amaçlıyordu.
Eski Sisteme Dönüldü
Fabian taktiği Hannibal’i oldukça yıpratmıştı. Hannibal ordusunu ayakta tutabilmek için son çare olarak Campania bölgesine doğru harekete geçti. Bu bölge verimli bir araziydi ve gıda açısından zengindi. Ayrıca Hannibal bu bölgeye gelerek Romalıları meydan savaşına çekmeye çalışıyordu. Ancak Hannibal’in seçtiği bölge savaşmak için o kadarda iyi değildi. Fabius Campanie bölgesine gelip Hannibal’in ordusunu kuşatmaya almaya başlayınca Hannibal bir gece son anda bu ölüm kapanından kaçarak kurtulmayı başardı. Hannibal giderken kendisine gerekli olan erzağı da almıştı. Bu olay Fabius’un itibarına çok zarar verdi. Fabian taktiği Roma askerleri tarafından pek sevilen bir taktik olamamıştı zaten. Fabius sonraki seçimlerde Roma’nın diktatörü olarak kalamadı ve Roma tekrar eski sisteme döndü. İki yeni konsül M.Ö. 216 yılında Gaius Terentius Varro ve Lucius Aemilius Paullus seçildi. Bu iki yeni konsül Hannibal’i meydan savaşında yenip kesin sonuç alma konusunda oldukça istekliydi. Ancak bu istek Roma’yı felakete götürecekti.
Can Pazarı
M.Ö. 216 yılında Hannibal’ın hedefi başka bir verimli arazi olan Cannae olmuştu. Bu bölge Roma için son derece önemliydi ve bu bölgenin korunması için Roma senatosu yaklaşık 90.000 kişilik bir ordunun iki yeni konsülün emrine verilmesini onaylamıştı. Bu ordu o güne kadar Roma’nın savaş alanına çıkardığı en büyük orduydu. M.Ö. 216 yılında iki ordu Cannae bölgesinde karşılaştı ve tarihe Cannae Muharebesi olarak geçecek olan katliam başladı. Roma ordusu yaklaşık 90.000 kişiden oluşurken Hannibal’in ordusunda 50.000 kadar adam vardı. Ancak bu savaş Hannibal’in ne kadar iyi bir komutan olduğunu bir kez daha göstermişti. Açık alan savaşında Hannibal kendisinden neredeyse iki kat daha büyük olan Roma ordusunu yenmişti. Bu savaşta Hannibal 5000 adam kaybederken Roma ordusu 75.000 – 80.000 kadar adam kaybetmişti. Hannibal Roma ordusunu imha etmişti. Bu yenilgiden sonra Roma’nın en sadık müttefikleri bile Roma’nın gücünü sorgulamaya başlamıştı. Dönemin Makedon kralı Hannibal’in tarafına geçerek isyan etmiş ve 1. Makedonya savaşını başlatmıştı. Roma’ya karşı peş peşe isyanlar başlamıştı.
Cannae Muharebesi’nde kaç Romalı öldü?
Yorumlar
aha mevzular mevzular
Hannibal geldiii
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız