Ekim 16, 2024

Sultan Süleyman

Kapitülasyonların ilki nin 1535'de Fransızla ra verildiğini, hemen, herkes bilir. 14.Yüzyıl'ın son larından itibaren Venedik, Ceneviz gibi Avru palı devletlere ti cari imtiyazlar ve rildiyse de, bunlar Kanuni dönemin deki gibi çok kap samlı değildi. An cak Kanuni döne minde bu kapitü lasyonların veril mediği iddiaları da vardır. Halil İnalcık'a göre, Fransız elçisi De la Forest ile Sadrazam İbrahim Paşa ara sında yapılan müzakereler sı rasında, bir kapitülasyon tas lağı hazırlanmıştır. Ama bu işin mimarı Sadrazam Makbul / Maktul İbrahim Paşa'nın ölümü üzerine yürürlüğe girmemiş; taslak halinde kalmıştır. Antlaşmanın Türkçe metni de orta lıkta mevcut değildir.

Sultan Süleyman

İnalcık, ilk gerçek Osmanlı kapitülasyonun 18 Ekim 1569'da II. Selim tara fından Fransızlara ve rildiğini belirtir. Bazı yazarlar ise Fransızlar la daha sonraki yıllar da yapılan kapitülas yon antlaşmalarında, 'Kanuni dönemine' atıf yapılmasından hare ketle, bu kapitülasyo nun verildiği kanaatindedirler. Kanuni devrinin en dra matik yönü, onun ilk iki oğlunu da öldürt müş olmasıdır. Kanuni'nin ölümünden sonra tahta, ken dinden olan şehzadelerin geç­mesini isteyen Hürrem Sultan, padişahın büyük oğlu Musta fa'yı, Rüstem Paşa'nın yardı mıyla gözden düşürür. Kanu ni'yi, Mustafa'nın tahtta gözü olduğuna inandırır ve sonun da padişah, oğlu Mustafa'yı 1553'teki İran Seferi sırasında öldürtür.

Sultan Süleyman

Şehzade Mustafa'nın ölü münden sonra onun adına is yan eden 'Düzmece Mustafa' is yanını bastırma görevi, Edirne muhafazasında olan Şehzade Bayezid'e verilir. Fakat onun ağır davranması, bu hadisenin onun tarafından düzenlendiği dedikodularına yol açar. Ba basının ona karşı olan güveni de sarsılır. Ancak Kanuni oğlunu affederek Kütahya valili ğine gönderir. 1550'li yılların sonlarına doğru, Kanuni iyice yaşlanmış ve sefere çıkmaz olmuştur. Saltanatına karşı hoşnutsuz luğun iyice artmakta olduğu bu dönemde, Kanuni'nin hayatta iki oğlu vardır: Kütahya sancakbeyi Şehzade Bayezid ve Manisa Sancak-beyi Şehzade Selim.

Sultan Süleyman

Kanuni, iki şehzade arasında çekişmenin arttığını görünce, onla rın sancaklarını değiştirir. Selim'i Konya'ya, Baye zid'i de Amasya'ya tayin eder. İsteksiz bir biçimde Amasya'ya gelen Şehzade Bayezid, burada asker toplar ve kardeşinin üzerine yürür. Onun bu ha reketi, Osmanlı hükümeti tarafından isyan olarak algılanır ve katline fetva verilir. Mağlup olup İran'a kaçan Bayezid, bu ülkeden teslim alınarak 1562'de dört oğlu ile bir likte öldürülmüştür.

Yorumlar

  • Koca devleti 46 yıl yönetmiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Venedik’te Türk Ticaret Bölgesi

Venedik’te Türk Ticaret Bölgesi

Kızılderili Dansçılar

Kızılderili Dansçılar

Kızılderililerin Ağlama Zamanı Dansı
Kızılderililerin Eriyen Kabileleri

Kızılderililerin Eriyen Kabileleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrı Ayrı

probiyotik

Venedik’te Türk Ticaret Bölgesi

bubble30
Nielawore

WHAT HAPPENS IF THE SUN GOES OUT?

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun