Aralık 23, 2024

Tahtta Büyük Belirsizlik

1. Petro 1696 yılında kardeşi 5. İvan’ın ölmesiyle Rusya’da kontrolü tamamen ele geçirmişti. 1. Petro yenilikçi birisiydi. Rusya’nın özellikle denizlerde üstün bir konuma gelmesi gerektiğini düşünüyordu. Bunu yapabilmek için ise Rusya mutlaka Baltık Denizi’nde ve Karadeniz’de kıyısı olan toprakları elde etmeliydi. Ancak öncelikle 1. Petro Rusya’nın batının ilerlemesini yakalaması ve denizcilik konusunda bilgi sahibi olabilmesi için batıya seçilmiş Rus öğrencileri eğitime gönderdi. Hatta kendisi de kimliğini gizleyerek Batı Avrupa’ya gitti ve orada denizcilik hakkında eğitimler aldı. Ancak 1. Petro ülkesinde yaşanan bazı isyanlardan dolayı olaylardan dolayı geri dönmek zorunda kaldı. 1. Petro Osmanlı’dan Azak kalesini alabildi. Lehistan – Litvanya Birliği ile ittifak kurup İsveç Krallığı’na saldırdı. Bu savaşlar sonunda Azak Kalesi’ni kaybetse de günümüzde Estonya ve Letonya’nın olduğu toprakları ele geçirdi ve Baltık Denizi’ne kıyısı olan bir devlet haline geldi. 1. Petro imparator unvanı alan ilk çar oldu ve Rusya’yı bir imparatorluk haline getirdi. 1. Petro yaptığı reformlarla Rusya’yı baştan aşağı yeniledi. 1725 yılında ise 1. Petro hayatını kaybetti.

Tahtta Büyük Belirsizlik

1. Petro’nun ölümünden sonra Rusya tahtında birden fazla aday çıktı. Adaylar arasında 1. Petro’nun torunu Petro ve 1. Petro’nun 2. eşi Katerina vardı. Ancak 1. Petro’nun arkadaşları ve Rusya’nın ileri gelenleri olan olan Menşikov, Tolstoy, Apraksin ve Preobrazhenski 1. Katerina’yı 1725 yılında çariçe ilan ettiler. 1726 yılında Rusya’da Yüksek Danışma Kurul’u ve Gizli Kurul’u kuruldu. Ancak Rusya’yı Katerina değil arkadan Menşikov yönetti. Katerina’nın ömrü çok uzun sürmedi ve 1727 yılında dolayı sağlık sorunlarından dolayı hayatını kaybetti. Katerina’dan sonra tahta 1. Petro’nun 12 yaşındaki torunu 2. Petro geçti. Menşikov Sibirya’ya sürgüne gönderildi. Sonrasında 2. Petro çiçek hastalığından dolayı 1730 yılında hayatını kaybetti.

Tahtta Büyük Belirsizlik

2. Petro’nun ölümünden sonra 5. İvan’ın kızı Anna Çariçe olarak tahta geçti. Ancak Anna’nın yetkileri Yüksek Danışma Kurulu tarafından sınırlandırılmıştı. Bu sınırlamaya göre Anna kendinden sonra vâris belirlemeyecek, onay almadan savaş ilan etmeyecek, barış antlaşması imzalayamayacaktı. Ayrıca, muhafızlar ve diğer silahlı güçler Anna’nın değil Yüksek Danışma Kurulu’nun emrinde olacaktı. Ancak Anna tahta çıkar çıkmaz Yüksek Danışma Kurulu'nu fes etti ve tüm gücü eline aldı. Anna döneminde Almanlar Rusya’da önemli mevkilere getirildi. Almanların etkisi Rusya’da büyük oranda arttı. Anna döneminde Rusya İran ile Osmanlı Devleti’ne karşı dostluk kurdu ve Rusya 1. Petro döneminde İran’dan aldığı yerleri geri verdi. 1736 yılında Rusya Avusturya ile birlikte Osmanlı Devleti’ne savaş açtı. 1739 yılına kadar süren savaş Belgrad Antlaşması ile sona erdi. Bu antlaşma ile Rusya Osmanlı’dan Kırım ve Azak gibi kaleleri aldı ve Karadeniz’e iyice yaklaştı. 1740 yılında Anna hayatını kaybettiğinde varisi olarak 2 aylık çocuğu 6. İvan’ı gösterdi ve naip olarak Alman sevgilisi Ernest-Johann Biron’u gösterdi. 1741 yılında Rusya’da darbe sonucu Biron indirildi ve tahta 1. Petro’nun kızı Elizabeth geçti. Böylece Rusya’da kargaşa dönemi bitmiş oldu.

 

Rusya’da karmaşa dönemi ne kadar sürdü?

Yorumlar

  • Gene karışıklık

  • Hep bir kaos

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Gelenekler

Gelenekler

Teknoloji Son Olabilir

Teknoloji Son Olabilir

Organize Olabilmek

Organize Olabilmek

Dış Dünyayı Görebilmek

Dış Dünyayı Görebilmek

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gelenekler

probiyotik

Kişisel Yazı ve Semboller

bubble30
Nielawore

AYRI AMA BİR GEZEGENİMSİLER: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun