Haziran 30, 2025

Türkmenler ve Devlet

Safevi Devleti'nin kurul­duğu 15. Yüzyıl'ın sonu ve 16. Yüzyıl'ın başla­rında, bazı aşiretler İran'a göç ederken bu aşiretlerin bazı grupları Anadolu'da kalmıştı. Yoğun Safevi siyasetinin tesi­riyle bazı Türkmenler, Os­manlı yönetimine karşı tavır aldılar. Ancak bu durum Anadolu'daki Türkmenlerin tamamında değil, Orta ve Gü­ney Anadolu'daki bazı aşiret­ler için söz konusuydu.

Türkmenler ve Devlet

Nitekim devletin aldığı tedbirler sonucunda, 16. Yüz­yıl'ın sonlarından itibaren bu bölgelerdeki aşiretler de devlet yönetimine boyun eğdiler. Ki­mi iddiaların tersine, Türk­menler devlete karşı çoğu za­man uzlaşmacı bir yol takip ettiler.

Türkmenler ve Devlet

Aşiretler, iktisadi hayatla­rının güvence altına alınması için, zaman zaman vergi ver­meyeceklerini ve dağılacakla­rını söyleyerek devlet yöneti­mini tehdit etmişler ve devlet de vergi kaybına uğramamak için gerekli düzenlemeleri yapmıştı.

Yorumlar

  • Devletin vazgeçilmez parçası

  • Farklı bir bakış açıları var

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Renkler ve Işınım Enerjisi

Renkler ve Işınım Enerjisi

Yıldızlardan Renklere: SPEKTRUM

Yıldızlardan Renklere: SPEKTRUM

Sıcaklık ve Işınım

Sıcaklık ve Işınım

Madenciliğe Farklı Bir Bakış Açışı: Asteroit Madenciliği

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsan ve Değişimi

probiyotik

Renkler ve Işınım Enerjisi

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun