Eylül 08, 2024

Veraset Savaşları'nın Ünlü Topçusu

İspanyol Veraset Savaşı sonrasında Bonneval Kontu Viyana Sarayı'nda büyük iti­bar sahibi olur. Topçu General (Feldzeugmeister) rütbesine terfi ederek Avusturya’nın en köklü piyade alaylarından bi­rinin başına atanır. Prens Eugene'in komutası altında Osmanlılara karşı yü­rütülen 1716- 1718 savaşında ve özellikle de,karın boşluğuna aldığı mızrak darbesiyle ağır biçimde yaralandığı Peter­varadin Muharebesi'nde (15 Ağustos 1716) iyice ünlenir.

Veraset Savaşları'nın Ünlü Topçusu

Hıristiyanlık dünyasında bir kahraman olarak yücelti­len Bonneval, Limoges'lu hemşerisi ve dostu Kardinal Dubois'nın desteğiyle, kral ta­rafından bağışlanır. 1716) yılının onunda nekahat dönemi­ni geçirmek için döndüğü Pa­ris'te Marki de Biron’ un kızıy­la evlenir, ancak on gün sonra Avusturya'ya dönmek üzere eşini geride bırakarak Fran­sa'dan ayrılacaktır.

Veraset Savaşları'nın Ünlü Topçusu

1724’te Bonneval Brük­sel'dedir. Avrupa çapında yankılanan eşi benzeri görül­memiş olay o sıra patlak verir. Hollanda Valisi Marki de Prié’nin eşi ve kızı İspanya sa­rayında sözde bir skandal yaşandığı dedikodusunu yayar­lar: Kont Bonneval akrabası olan kraliçenin şerefini koru­mak için derhal harekete ge­çer; Marki de Prié ve bütün ai­lesine ağır hakaretler yağdırır. Ardından Prens Eugéne'i de düelloya davet etmekten çekinmeyecektir. Sonuçta, disiplinsizlik suçuyla bir yıl süre ile Viyana'dan birkaç kilo­metre uzaklıktaki Spielberg Kalesi’nde kalebentliğe mah­kûm edilir. 1726'nın ocak ayında serbest bırakılınca tekrar Venedik'e sığınır.

Veraset Savaşları'nın Ünlü Topçusu

Bonneval'in buraya kadar hikâye gibi gelen maceraları artık Avrupa'nın Doğu Siya­seti ile iç içe girecektir. Vene­dik’te kendini her türlü entri­kanın içinde bulan Bonneval Avusturya ajanları tarafından sürekli gözetim altında tutul­duğunu hisseder. Korfu Adası’nın yeni tah­kimatını görme bahanesi ile beş altı kişilik bir maiyetle de­nize açılır. Ancak Korfu yerine Raguza'ya (Dubrovnik) ya­naşacaktır. Üzerindeki Avus­turya pasaportuyla bir an ön­ce Osmanlı topraklarına geçip ülkenin iç kesimlerine doğru yol alma telaşındadır. Bosna'nın küçük başkenti Saraybosna'ya, bugünkü adıy­la Sarayevo'ya yerleşerek İs­tanbul'a ulaşmasını sağlaya­cak izin belgesini beklemeye başlar.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ülkemizde Basketbol

Ülkemizde Basketbol

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Kiralık Diş

Kiralık Diş

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun