1887'de Ahmet Necati Bey tarafından İskenderun çevresinde başlandı. Derin olmayan sondajlamayla yapılan bu ilk araştırma, istenilen başarıya ulaşamadı. II. Abdülhamit devrinde, 1890 yılında Musul ve Bağdat'ta doğal biçimde sızan petrollerden yararlanıldı.
1892'de Mürefte dolaylarında görülen petrol belirtilerinden sonuç elde etmek için bir şirket kuruldu ama, araştırma yapılmadı. 1897' de çıkarılan bir buyrukla, buradaki petrolü çıkarma işi Halil Rıfat Paşa'ya verildi. 1900'de Horadere'de açılan bir kuyudan petrol alındı. Günde iki ton üretilmeye başlandı, ancak 1901'de verim düşünce, bu kuyu kapatıldı.
Cumhuriyet'in ilanına kadar yapılan çeşitli aramalardan sonra, 1926'da çıkarılan Petrol Yasası ile, her çeşit aramanın yapılması ve yürütülmesi yetkisi devlete verildi. 1935’te kurulan Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, altın ve kömürden sonra, petrol arama ve işletmesini de üzerine aldı. MTA'nın yürüttüğü çalışmalar ve petrol bulunan Raman-Garzan bölgeleri ile Batman'da kurulan petrol rafinerisi, 1954'te çıkarılan bir yasa ile Türkiye Petrolleri A.Ş.'ye devredildi.
Yorumlar
Enerji kaynakları önemli
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız