Eylül 08, 2024

Zenta Yolunda Harp Meclisi

 Ordu, 11 Ağustos'ta Belgrad'a ulaştı. 12 Ağustos'ta Belgrad sahrasında sultanın huzurun da toplanan harp meclisinde harekât planı konuşuldu. Mecliste iki görüş ortaya çıktı: Ya Temeşvar yönünde ilerlenerek, Tuna'nın kolların dan Tisa'dan karşıya geçile cek ya da Sava'dan Zemun'a geçilip Varadin Kalesi kuşatı lacaktı. Amcazade Hüseyin Paşa, "Üç keredir ki sefere katılıyor ve düşmandan bir karış top rak almadan evlerinize dönü yorsunuz. O halde yürüyünüz ve yeterince teçhizatınız varsa Varadin'i muhasara ediniz" dedi.

Zenta Yolunda Harp Meclisi

Ancak bu haklı görüşlere itiraz eden vezirler oldu. Kesin bir karara varılamayınca, Te meşvar muhafızı Cafer Pa şa'nın gelmesi beklendi. Cafer Paşa gelince harp meclisi yeni den toplandı. Cafer Paşa, Pan çova yönünde gidilmesini, Ti tel Kalesi'nin bulunduğu yer den Tisa Nehri'nin geçilmesi ni, Titel Kalesi zapt edildikten sonra Segedin, Göle ve Yano va kalelerinin fethedilmesini, ardından Tökeli İmre'nin Ma car topraklarında kral olarak istihdam edilmesini ve daha sonra da Varadin üzerine yü rünmesini söyledi.

Zenta Yolunda Harp Meclisi

Amcazade Hüseyin Paşa ile Anadolu Beylerbeyi Mısır lızade İbrahim Paşa, Cafer Pa şa'ya itiraz ederek önerdiği harekât planını tehlikeli bul duklarını belirttiler. Ancak II. Mustafa, Cafer Paşa'ya büyük saygı gösterir ve ona “Baba” diyerek hitap ederdi. Bu yüzden Cafer Pa şa'nın planı kabul edildi.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ülkemizde Basketbol

Ülkemizde Basketbol

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Kiralık Diş

Kiralık Diş

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun