Eylül 08, 2024

Zenta’nın Hazin Başlangıcı

Karar alındıktan sonra Tuna geçildi ve Panço va'da karargâh kurul du. 110 parçalık ince donanma da Tisa Nehri'ne hareket etmişti. Tuna'nın kollarını bin bir güçlükle ge çen Osmanlı kuv vetlerinin karşısına çıkamayan Avustur ya ordusu, Titel Ka lesi'nde 7- 8 bin kişilik bir kuvvet bırakarak çe kildi. Titel Kalesi'ni kısa süre de alan Osmanlı, kaleyi yıktı.

Zenta’nın Hazin Başlangıcı

Avusturya ordularının ba şına yeni geçmiş olan Prens Eugene ise, casusları vasıtasıy­la Osmanlı'nın harekâtını izle di ve Osmanlı ordusundaki çekişmeyi bile öğrendi. Avusturya ordusu Osman lı kuvvetlerinden önce Vara din'e ulaştı; ancak sekiz gün­lük bir yürüyüş sonrası yor gun ve bitkindi. Sadrazam El mas Mehmed Paşa, Avusturya kuvvetleri üzerine saldırmayı teklif ettiyse de fikri kabul görmedi; böylece çok uygun bir fırsat kaçırıldı.

Zenta’nın Hazin Başlangıcı

Prens Eugene de Vara din’e çekilip, kuvvetlerine tabur tertibatı aldırdı. Bu durum da da, Avusturya kuvvetlerine saldır mak tehlikeli ola caktı. Savaş meclisi toplandı. Sadraza­mın muhalifleri, Elmas Mehmed Paşa'nın hilafına, Backa Ovası ve Sege din'in vurulması, Tisa Neh ri'nin de Zenta'dan geçilmesi yönünde kararı aldırdılar.

Yorumlar

  • Başlamasa daha iyi olacak gibi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ülkemizde Basketbol

Ülkemizde Basketbol

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Osmanlı'nın Pahalı Dişler

Kiralık Diş

Kiralık Diş

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Selüloit ve Yeni Patlayıcılar

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kim Olduğumuz

probiyotik

Ülkemizde Basketbol

bubble30
Nielawore

JUPITER WITH ULTRAVIOLET RAYS

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun