Aralık 22, 2024

BİN YILLIK BİR TARİHİ GEÇMİŞ: SÜMELA MANASTIRI

Sümela Manastırı'nı hepimiz duymuşuzdur. Uğruna filmler yapılan, bir gidenin bir daha gitmek istediği ve Trabzon'un uçsuz bucaksız yamaçlarında bin yıl boyunca hayata tutunan bir manastır...

Peki nedir bu Sümela Manastırı'nı bu kadar önemli yapan?

BİN YILLIK BİR TARİHİ GEÇMİŞ: SÜMELA MANASTIRI

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesinde yaklaşık 1500 metre yükseklikte ve yamaçlı bir yoldadır.

Aynı zamanda girişten manastırın içine kadar 1200 metre daha gidilen bir yol olsa vardır ve bu yol araç trafiğine kapalıdır.

Peki ama neden adı Sümela?

BİN YILLIK BİR TARİHİ GEÇMİŞ: SÜMELA MANASTIRI

Bilinene göre Sümela Manastırı Meryem Ana için yapılmıştır. Sümela adını da 'siyah' anlamına gelen 'Malas'tan almıştır. Bu siyah rengin bulunduğu Karadağlardan aldığını düşünseler de bazı rivayetlere göre Meryem Ana'nın siyah tasvir edilmesiyle de bağdaşır.

 

BİN YILLIK BİR TARİHİ GEÇMİŞ: SÜMELA MANASTIRI

Kısaca hikayesini anlatalım daha rahat açıklarız hehe.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre, Manastırın 13. yüzyıldan beri varlığını sürdürüldüğü düşünülse de yapılış rivayeti de vardır.

Derler ki; Milattan sonra 350'lili yıllarda Barbanas ve Sophrainos isimli iki rahip, rüyalarında aynı şeyi görürler. Rüyada, Aziz Luka'nın yaptığı Hz. Meryem'in Hz. İsa'yı kollarında tuttuğu ikonu görürler. Bu ikonun da Sümela'da olduğunu öğrenip Sümela'yı bulana kadar Atina'dan tüm Karadeniz boyunu gezerler. Son olarak karşılaşan iki rahip birbirilerine rüyalarını anlatır ve kayalıklar içerisinde kilisenin ilk temellerini atarlar.

Ancak manastırın gerçek kurucusunun da, 13. yüzyılda yaptırdığı fresklerle adından sık sık söz ettiren Trabzon İmparatorluğu krallarından III. Alexios olduğunu tahmin edilmektedir.

BİN YILLIK BİR TARİHİ GEÇMİŞ: SÜMELA MANASTIRI

Fatih Sultan Mehmed, Trabzon'u da topraklarına kattıktan sonra, pek çok kilise ve manastıra olduğu gibi Sümela Manastırı'nı da koruma altına alıyor. Hatta içerisinde pek çok yerin yenilenmesi emrini veriyor. Ardından 18. yüzyılda da manastırın büyük bölümü korunarak yenileniyor.

 

BİN YILLIK BİR TARİHİ GEÇMİŞ: SÜMELA MANASTIRI
  • Sümela Manastırı'na araçla giriş yapamazsınız demiştik. Girişler 62 basamaklı dar bir merdivenden yapılıyor. (2 kişi bile zor sığar)
  • Aynı zamanda içeride siz Manastır'ı gezerken sürekli bir film oynayarak size manastırla alakalı bilgiler verir.
  • Fresklerle donatılan manastırda,bu freskler üç ana tavsiri oluşturur.
  • Bu tasvirler İncil'den alınmış sahneler ve Hz. İsa ile Meryem Ana ve hayatlarından oluşmaktadır.

 

BİN YILLIK BİR TARİHİ GEÇMİŞ: SÜMELA MANASTIRI

İçerisinde gizli bir geçit olduğu ortaya çıksa da hala geçit açılmamıştır.

Sümela Manastır'ı pandemiye kadar 300 bin kişiyi ağırlayan tarihin en eski ve en görkemli yapılarından biridir.

Sahi siz pandemi sonrası gitmek ister misiniz?

 

 

"Sümela Manastırı nerede?, Sümela Manastırı nedir?, Sümela Manastırı tarihi nedir?, Sümela Manastırı Trabzon'da mıdır?, Sümela Manastırı kaç yılında yapıldı?, Sümela Manastırı kaç yıldır var?"

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun