Ülkemizin yüz ölçümü olarak en büyük ilidir Konya. Yüz ölçümünden daha büyük tarihi bir geçmişe sahiptir ama benden söylemesi. Mevlana’nın yaşadığı şehir olma özelliğinin dışında Nasreddin Hoca’nın da yaşamına tanıklık etmiştir. Sadece kültür turizmi değil aynı zamanda inanç turizmi içinde senede binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır Konya. Konya’nın sahip olduğu ruhani boyutunu anlatmaya kelimeler yetmez gerçekten. Bu tasavvufi şehre bir geziye çıkalım mı hep beraber. Kemerlerimizi bağladıysak yolculuğumuz başlasın.
İlk durağımız Mevlana Müzesi. Bu müze tüm dünyayı etkileyen felsefesiyle Mevlana Celaleddin Rumi’nin yaşamını sürdürdüğü ve Mevlevi Dergahı’dır. 1926 yılından bu yana açık olan bu müzede en çok ilgiyi Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesi ve Hubbe-i Harda diğer adıyla Yeşil Kubbe görmektedir.
Anadolu Selçuklu zamanında yaptırılan Karatay Medresesi burası. Yapıldığı devre ait çini ve taş işçiliği gerçekten takdire şayan. Medresenin kapısı özellikle görkemli taş işçiliğinin en nadide parçalarından bir tanesi. Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 senesinde yaptırılmış olan bu şahane medrese, 1955 yılından beri Karatay Müzesi ya da diğer adıyla Çini Eserler Müzesi olarak ziyaretçilerini beklemektedir.
Gördüğümüz bu eşsiz lahitlerin sergilendiği yer Konya Arkeoloji Müzesi. İstanbul Arkeoloji Müzesinden sonra Türkiye’nin en eski arkeoloji müzesi olan Konya Arkeoloji Müzesi ilk olarak 1901 yılında ziyaretçilere kapılarını açmıştır. Konya Arkeoloji Müzesi’nde Neolitik Çağ, Eski ve Orta Tunç Çağı, Demir Çağı, Klasik ve Helenistik devirlere ait eserler ve Bizans döneminden kalma eserler ziyaretçilerini beklemektedirler. Bence Türkiye’deki müzeler arasında kesinlikle gidilmesi gereken müzeler arasında bu müze.
Konya’nın Meram ilçesinde bulunur bu eşsiz etnografik müze. Kendilerinin adı Konya Etnografya Müzesi’dir. İlk inşa amacı eğitim olan bu müze, 1975 yılında üç katlı yapısıyla çok güzel müzeye dönüştürüldü. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerine ait halı, kilim, geleneksel Türk el sanatları, süs eşyaları, gelinlik ve bindallı gibi yöresel olan neredeyse her şey burada sergilenmeye başlandı.
Nasreddin Hoca derken şaka yapmıyorduk. Burası Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi. Bu müze Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunuyor ve 1989 yılında Rüştü Bey Konağı’nın kamulaştırılması sonucu 1992 yılında yapılan restorasyon ile ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Mevlana Müzesi aslında nedir? Mevlana Müzesi’nde en çok ziyaretçi çeken yer neresidir? Karatay Medresesi’nin özelliği nedir? Konya Arkeoloji Müzesi’nde neler sergilenmektedir? Konya Etnografya Müzesi’nde neler var? Nasreddin Hoca Konya’da bulundu mu?
Yorumlar
Aahhhh Hz. Mevlana. Çok severim. Mesnevisinden bir söz paylaşmak isterim. ..Bir adımda binlerce tuzak olsa, Sen bizimle oldukça hiç gam yok.... Teşekkürler.
Değerli görüşleriniz için teşekkür ederiz.
Nasreddin Hoca'nın müzesi varmış demek
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız