Batı sınırımızda bulunan Edirne ilimiz, kervansaraylar, Osmanlı Dönemi’ne ait gösterişli camiler, tarihi hamamlar ve güler yüzlü sıcak kalpli insanlarıyla Trakya Bölgesi’nin nadide illerinden bir tanesidir. Sahip olduğu tarihi eserlere ve doğal güzelliklerini doyum olmayan Edirne’yi her ziyaret edişinizde bambaşka duygulara bürünmeniz gerçekten bu ilimizin en büyüleyici özellikleri arasında diyebiliriz.
Mimar Sinan’ın ‘’Ustalık Eserim’’ dediği Selimiye Camii’nden başlamasak gerçekten ayıp ederdik bu mükemmel mimariye. Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerinden birisi olan Selimiye Camii, padişah II. Selim zamanında Mimar Sinan’a 1568 yılında yaptırılmaya başlanmıştır. Bu tarihi camiinin bir başka özelliği ise 8 dayanaklı camii planının en başarılı örneği olmasıdır. Bu enfes mimarinin avlusunda Darül-Sübyan, Darül-Kur’a ve Darül-Hadis yapıları bulunmaktadır.
Yüksek tepede bulunan Enez Kalesi burası. Yapım yılı hala tam olarak bilinmemesine rağmen duvarları üzerinde yapılan araştırmalar sonucu Bizans Dönemi öncesinde yapıldığı kesinleşmiştir. Ünlü tarihçi Prokopies’in bu kalenin yapılmasıyla ilgili teorisi; Balkanlardan gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapıldığı yönündedir. Enez Kalesi, bazı kaynaklarda Milattan Sonra VI. yüzyılda İmparator I. Justinianus tarafından onartıldığı yer alsa da kesin bir olarak bir yapım tarihine sahip değildir.
Balkan Harbi’nin Edirne’yi koruma tabyası burası. Asıl adı Hıdırlık Tabyası olan bu eşsiz tarihi bölgenin eskiden kullanılma şekli Edirne Müdafii Şükrü Paşa’nın karargahıdır. Yakın tarihe meraklıysanız burası bence kesinlikle görmelisiniz.
Edirne’nin merkezinde bulunan Rüstem Paşa Kervansarayı burası. Osmanlı mimarisinin en gözde örneklerinden birisi olan bu kervansaray, Rüstem Paşa’nın Mimar Sinan’a yaptırdığı nadide mimarilerden yalnızca bir tanesidir. Kervansarayın dikdörtgen avluları çevresinde iki katlı odalar bulunmaktadır özellikle revaklı avlularının mimari değerleri paha biçilemez güzelliktedir. 1972 yılında renove edilmiş ve otel olarak hizmet vermeye başlamış olan bu güzel mimari 1980 yılında Ağa Han Ödülü’nü almıştır.
Edirne’nin Kıyık mevkiinde bulunan Sweti George Bulgar Kilisesi’nden bahsetmemek olmaz bu turumuzda. 1880 yılında yapıldığı bilinen bu kilise, kendinden önce aynı yerde bulunan kilisedeki bazı tablolara ev sahipliği yapmaktadır varın siz düşünün tarihi olarak ne kadar eski olduğunu. Edirne halkı arasındaki adı Bulgar Kilisesi olan bu yer günümüzde ibadete açıktır.
Yapımına 1842 yılında başlanmış olan Meriç Köprüsü, Edirne ziyaretinizde asla es geçmemeniz gereken bir yer bence. Padişah Abdülmecit tarafından yaptırılmış olan bu köprünün başka bir adı ise Mecidiye Köprüsü’dür. Edirne ile Karağaç yolunda Meriç Nehri üstünde bulunan bu tarihi köprü toplamda 263 metre uzunluğunda olup 13 ayak üzerine 12 sivri kemere sahiptir ve tam ortasında mermerden bir yazıt köşkü vardır.
Edirne nerededir?, Selimiye Camii’ni kim yaptırmıştır? Selimiye Camii kim tarafından yapılmıştır? Mimar Sinan Selimiye Camii’ne ne isim vermiştir? Selimiye Camii’nin avlusunda neler bulunur? Enez Kalesi nerededir? Enez Kalesi ne zaman yapılmıştır? Hıdırlık Tabyası nerededir? Hıdırlık Tabyası ne olarak kullanılmıştır? Rüstem Paşa Kervansarayı kim tarafından yapılmıştır? Rüstem Paşa Kervansarayı hangi ödülü almıştır? Sweti George Bulgar Kilisesi nerededir? Sweti George Bulgar Kilisesi ne halk ne isim vermiştir? Meriç Köprüsü ne zaman yapılmıştır? Meriç köprüsü hangi Osmanlı padişahı döneminde yapılmıştır? Meriç Köprüsü’nün diğer adı nedir? Mecidiye Köprüsü kaç kemere sahiptir?
Yorumlar
Edirne çok güzel şehir
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız