Kasım 22, 2024

Palavranın Canavarlar

Deniz yılanları, dev ahtapotlar, kar adamlar ve ejderhalar... Günümüzde birçok amatör ve profesyonel, üzerinde yaşadığımız bu gezegenin bir yerlerinde bu yaratıkları bulma ümidiyle dolaşıyor. Onları gördüğünü iddia eden insanlar, tıpkı UFO gözleyenler gibi çoğu kez komik durumlara düşüyorlar. Bilim adamları, birçok film ve kitaba konu olarak toplumda merak uyandıran bu yaratıkların, tarih öncesi dönemlerde yaşayan atalarımızın korku ve bilinmezlik etkisindeki hayal güçlerinin ürünü olduğunu ispatlıyorlar.

Palavranın Canavarlar

Çok eski ve bilinmeyen za­manlardan bu yana insan­lık inanılmaz derecede büyük deniz canavarları, goriller, devasa ahtapotlar, tepegöz­ler, tek boynuzlu atlardan korktu... Gerçeküstü olduklarına bugün emin olduğumuz bu yaratıklar, yine aynı süreç içinde söylencenin de ötesin­de "tarihe mal olmuş efsaneler" e dönüştüler.

Palavranın Canavarlar

Bu konu­yu araştıran bilim adamlarının yak­laşımları, hayvan fosillerinin ve is­keletlerinin daha sonraki yıllarda, hayal gücünün de etkisiyle farklı yo­rumlandıkları ve efsanevi söylence­lere dönüştükleri şeklinde. Bir an gözlerinizi kapayın ve M.Ö. 800'de bir Yunan adasında keçi çobanı olduğunuzu farz edin. Ansızın bir yağmur bastırıyor ve keçilerinizle birlikte sığınmak için kendinizi bir mağaraya atıyorsunuz. Tam içeri girerken ayağınız bir ka­fatasına takılıyor. Bunun şokunu üzerinizden attıktan sonra, kafatasının normal bir insanın kafatasından çok daha büyük olduğunu, dahası kafatasının alın kısmında oldukça büyük bir göz yuvasının bulundu­ğunu fark ediyorsunuz.

Palavranın Canavarlar

Eğer cüce filler hakkında bir bil­giniz yoksa, büyük bir olasılıkla bu kafatasının tek gözlü bir yaratığa ait olduğunu kolaylıkla düşünebilirsi­niz... Doğa Tarihi Müzesi Paleonto­loji Departmanı Omurgalı Fosiller Bölümü Başkanı Dr. Angela Mil­ner, bu durumun çok doğal ve man­tıklı olduğunu ileri sürüyor. Ancak soyu tükenmiş canlıların iskelet ya­pısına dayalı olarak yaratılan efsa­nevi canavarlar, sadece "Kykloplar"la sınırlı değil... Dr. Angela Milner, bir dinozor fosilinin yine "Griffon" efsanesine temel oluştur­duğunu ileri sürüyor. Ayrıca efsa­nedeki yaratığın "Protocerotop" türü dinozorlara oldukça benzediği­ni belirtiyor.

Yorumlar

  • Efsanevi canlılar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

İbreti Alem

İbreti Alem

Engizisyon Cezaları

Engizisyon Cezaları

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun