Temmuz 02, 2025

ÜLKEMİZDEKİ İLK DİL KURULTAYI

İlk dil kurultayı, 26 Eylül 1932'de Dolmabahçe Sarayı'nda toplandı. Atatürk'ün dilek ve isteğiyle 12 Temmuz 1932'de kurulan Türk Dil Kurumu, ilk kurultayında, Türkçe'nin yaşayıp köklenmesi ve yabancı sözcüklerden arındırılması yolunda çalışmalar yapmıştı. Türk Dil Kurumu'nun ilk kurucuları Samih Rifat, Ruşen Eşref Ünaydın, Celâl Sahir Erozan, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'dur.

ÜLKEMİZDEKİ İLK DİL KURULTAYI

Bu arada, tarihimizde ilk dilbilgisi ürününün de Kaşgarlı Mahmut'un 11. yüzyılda yazdığı "Türk Dilinde Söz Diziminin Aslı" adındaki kitabı olduğu söylenebilir.

ÜLKEMİZDEKİ İLK DİL KURULTAYI

İlk Türkçe dilbilgisi kitabı ise Keçecizade Fuat Paşa ile Ahmet Cevdet Paşa'nın ortaklaşa hazırladıkları "Kavaid-i Osmaniye" (Osmanlı Dilbilgisi Kuralları) adında ve 1884 yılında yayımlanan bir yapıttır.

Yorumlar

  • Şu anda gençler 200 kelime ile konuşuyormuş. Bu beni çok üzüyor.

  • Çok önemli çalışmalar yapmışlar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Mikro Kozmos Sonsuz Mu?

Mikro Kozmos Sonsuz Mu?

Atom Görüşünün İlerleyişi

Atom Görüşünün İlerleyişi

Midemizin İlginç Yanları

Midemizin İlginç Yanları

Evrenin Rengi Var Mı?

Evrenin Rengi Var Mı?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Menfaatin Olası İçsel Kaynağı

probiyotik

Mikro Kozmos Sonsuz Mu?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun