Kasım 22, 2024

20. Yüzyılda Bilim

Bilimsel sıçramanın belki de bu kadar belli olduğu bir yüzyıldan bahsediyoruz. 20. yüzyılda dünyada görülen bilimsel ve teknolojik gelişmelerin kronolojik sıralamayla düzenlenmiş hali siz değerli okurlarımızın ekranlarında. Bakalım neler olmuş 20. yüzyılda…

20. Yüzyılda Bilim

Yıl: 1900

 

Mendel yasalarının doğruluğu deneylerle kanıtlandı. 1822 yılında Avusturya’da doğan Gregor Mendel 1856 yılında kalıtım ile ilgili çalışmalarına başlıyor ve bezelyelerle yaptığı deneyler sonunda kalıtım yasalarını ortaya attı. Mendel dilimizdeki adıyla kalıtım bilim yani genetiğin doğmasını sağladı diyebiliriz.

20. Yüzyılda Bilim

İlk radyonun yapılışı da 1900 yılındadır. Elektromanyetik dalgaların varlığı 1864 yılında James Clerk Maxwell ortaya koydu. Guglielmo Marconi ise dalgaları önce 9 metre sonrasında 275 metre ve 3 kilometre uzaklığa iletmeyi başardı. Bu çalışmalar sayesinde 1901 yılında Atlas Okyasu’nun ötesine ilk mesajı ulaştırmaya başardı.

20. Yüzyılda Bilim

1900 yılında günümüzde Planck Sabiti olarak adlandırılan eylem kuantumunu, Alman fizikçi Max Planck buldu. Işıma olgusunda enerjinin durmaksızın değil, enerji paketleri biçiminde kesikli kesikli ortaya çıktığı varsayımını yaptı. Planck, her biri belirli bir enerji miktarını içeren paketlerle kuantum adını verdi ve bir kuantum enerjisinin ışınım frekansıyla orantılı olduğunu öne sürdü. Bu teori fizikte resmen devrim yaptı ve aynı yüzyılda ortaya çıkartılan kuantum mekaniğinin de başlangıcı oldu.

20. Yüzyılda Bilim

Yıl: 1901

 

Emekli Alman subay Ferdinand Zeppelin’in tasarladığı hava aracı olan ‘’Zeplin’’lerin ilki 2 Temmuz 1901 tarihinde Almanya’daki Friedrichshafen yakınlarda bulunan göldeki yüzen hangardan havalandı. Sivil havacılığın yolcu taşımakta çığır açacağına inanılan bu araç uçaklarla girdiği mücadeleye dayanamayıp göklerden silindi.

20. Yüzyılda Bilim

Karl Landsteiner, alyuvarlarda hücre zarının dış katmanına yapışan antijen adlı maddenin türüne bağlı olarak insanda en az üç temel kan grubu olduğunu keşfetti. Bu gruplar A, B ve 0 olarak adlandırıldı. Bir yıl sonra hem A hem de B antijeninin aynı anda bulunduğu keşfedildi ve AB grubu literatüre eklendi.

20. Yüzyılda Bilim

Yıl: 1902

 

ABD’li genetik bilgini Walter Sutton, Colombia’da öğrenciliği sırasında kromozomların kalıtsal bilgiyi taşıdığını ve aynı çiftler halinde bulunduğunu ilk kez ortaya koydu. Daha sonra gerçekleştirdiği çalışmalar ile kromozom kuramının temelini attı.

20. Yüzyılda Bilim

Yıl: 1903

 

Motorlu ilk uçuş gerçekleştirildi. Orville Wright’ın pilotluğuyla Flyer adındaki ilk uçak 17 Aralık 1903 yılında havalandı. Yerden 3 metre yükseldi ve 12 saniye havada kalsada sert bir inişle yere indi. Wright kardeşler aynı gün iki uçuş daha gerçekleştirdi, en uzun uçuş 59 saniye sürdü ve 260 metrelik bir uzaklığa uçmayı başardılar.

20. Yüzyılda Bilim

Bayliss ve Starling, sindirime yardımcı pankreas sıvısının salgılanmasındaki uyarıcı maddeyi buldular. Bu buluş ile ilk kez hormon kavramını ortaya attılar. Sekretin adını verdikleri bu madde gibi salgılandığında organı uyaran bu ve benzeri kimyasal maddelere ‘’uyarma’’ anlamına gelen Yunancadan gelen horman sözcüğünden hormon terimini türettiler.

20. Yüzyılda Bilim

Hollandalı fizyolog Willem Einhoven, kendi adıyla anılan ilk telli galvanometreyi tasarladı. Galvanometre, kalp kasının kasılmasıyla ortaya çıkan değişikliği ölçüyor ve kâğıt üzerine kaydediyordu. Einhoven, bu yöntemine elektrokardiyografi adını verdi.

Yorumlar

  • 1900'lü yılların başında büyük sıçramalar başlamış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Nasıl Gelişti?

Yazı Nasıl Gelişti?

Nuh’ un Gemisi

Nuh’ un Gemisi

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Suların Çekildiğini Nasıl Anladı?

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Nuh Tufanı Sonrası Ziyafet

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun