Apollo 13; NASA tarafından gerçekleştirilen Apollo Projesi kapsamındaki yedinci insanlı uzay görevi olmasının yanı sıra üçüncü insanlı Ay yolculuğu göreviydi. Mekik 11 Nisan 1970 tarihinde ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden sorunsuz bir şekilde fırlatıldı. Fırlatmanın üstünden geçen iki günün ardından Dünya’dan ortalama 320.000 km uzakta Apollo uzay aracında büyük bir patlama meydana geldi.
Bu patlama sonucunda mekiğin hizmet modülünün oksijen stokları kaybedildi ve enerjisi kesintisi yaşandı. Bu duruma soğuk kanlılıkla yaklaşan mürettebat Ay’a iniş için kullanacakları Ay Örümceği’ni kendilerine can kurtaran sandalı yaptılar. Yaşanan patlamada komuta modülü sistemlerinin zarar görmemiş olması mürettebat için çok büyük bir şanstı ama enerjileri çok az olduğu için atmosferimize girmeden çok ama çok kısa süre öncesine kadar komuta modülünü açamazlardı.
Mürettebat düşük sıcaklığa, susuzluğa ve elektrik kısıtlamalarına dayanmak zorundaydı artık. Bunlar daha beteri ise eğer yanlış bir şekilde atmosfere girerlerse atmosferin onları tekrar uzaya fırlatacağı gerçeğiydi. NASA çalışanları hemen hesaplamalara başladılar ve onlar sayesinde mürettebat uzaya sekmeden Dünya’ya sağ salim indiler. NASA tarihinde bu olaya başarısız başarı adı takılmıştır.
Apollo 13 projesine takılan isim nedir? Apollo 13 projesinde mürettebat nasıl kurtarıldı? Apollo 13 mürettebatı ne ile Dünya'ya indi?
Yorumlar
Başarısız başarı enteresan bir lakapmış
İnanılmaz bir hayatta kalma hikayesi
Kimin sayesinde hayatta kaldıklarını duyunca daha çok şaşıracaksınız!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız