Kasım 22, 2024

Bakteriler Bazen Zihnimizi Açıyor

Yapılan yeni bir çalışma, farelere bulaşan bakterilerin farelerin daha zekice davranmalarına yol açtığını gösterdi. Farelere zararsız bir bakteri türü bulaştırılmış yemlerden veren araştırmacılar, bu farelerin labirentleri diğer farelere oranla iki kat daha hızlı çözdüğünü ve bunu yaparken de daha çok eğlendiklerini gözlemledi.

Bakteriler Bazen Zihnimizi Açıyor

Araştırma Kaliforniya’da düzenlenen Amerika Mikrobiyoloji Topluluğu’nun yıllık toplantısında sunuldu. Çalışmayı sunan Troy-New York State, Sage Koleji’nden Dorothy Matthews, çalışması sırasında fareleri labirentleri çözme konusunda teşvik etmek için ödül olarak yerfıstığı veriyordu. Bu yerfıstıklarına bir çeşit zararsız bakteri bulaştıran Matthews, bakteriyi alan farelerin labirentleri çözme hızlarının diğer farelerinkinden iki kat yüksek olduğunu fark etti. İlginç olan ise bakteriye maruz kalan farelerin yiyecekleri normale yani bakterisiz hale döndürüldükten dört hafta sonrasına kadar bu üstünlüklerinin devam etmesi.

Bakteriler Bazen Zihnimizi Açıyor

Matthews bu durumun bakteri nedeniyle harekete geçerek aktivitesini hızlandıran bağışıklık sistemi nedeniyle ortaya çıktığını düşünüyor. Daha önce 2007 yılında bağışıklık sistemi ile zihinsel etkinlik arasında bağlantı olduğunu saptayan bir çalışma yapılmıştı. Matthews’un ekibi de bakteriye maruz kalan farelerin, yani dolayısıyla bağışıklık sistemi uyarılmış olan farelerin beyin kökündeki bir grup beyin hücresinin etkin hale geldiğini gözlemiş. Bu beyin hücreleri beynin ön kısmında davranışları ve psikolojik ruh halini belirleyen hücrelerle bağlantılı olan hücreler.

Bakteriler Bazen Zihnimizi Açıyor

“Bakterilerin öğrenme hızları arttı çünkü beyinde harekete geçen bölgeler hafıza ile ilgili bölgelerdi” diyor Matthews ve ekliyor: “Bu tür bakteriler insan beyni için de faydalı olabilir. Bu durum evrimsel süreçte her türlü bakteri ortamında dolaşan avcı-toplayıcıların geliştirdiği bir özellik olsa gerek. O nedenle daha iyi bir hafıza istiyorsanız kapatın televizyonu ve dışarı çıkıp biraz doğayla baş başa kalın.”  

Yorumlar

  • İlk kez duydum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

İbreti Alem

İbreti Alem

Engizisyon Cezaları

Engizisyon Cezaları

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun