Mayıs 15, 2025

BARAILLE ALFABESİ

Körler için oluşturulan ilk alfabe, kendisi de kör olan Fransız Louis Braille tarafından, 1824 yılında gerçekleştirildi. Louis Braille, üç yaşındayken gözlerini yitirmişti. 15 yaşına geldiğinde, kendisi için özel bir alfabe buldu. Bu alfabede, altı kabartma nokta, değişik kullanış biçimleriyle bütün harflerin yerini alıyor, görmeyen bir kişi de parmak uçlarıyla noktaların konumlarını duyumsayarak yazılanları okuyabiliyordu.

BARAILLE ALFABESİ

Braille alfabesi, günümüz görmeyenleri arasında da çok yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. 1786 yılında Valentin Hany adlı bir başka Fransız, körler için bildiğimiz Latin harflerinin kabartmalarını yaptı.

BARAILLE ALFABESİ

Ama bu sistem, Braille'ın noktalan kadar tutulmadı. Çünkü noktaları okumak, görmeyenler için daha kolay ve daha çabuk oluyordu.

Yorumlar

  • çok önemli

  • Güzel bir buluş

  • İnsancıl bir alfabe

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Babür Şah'ın Hayalleri

Babür Şah'ın Hayalleri

Savaş Bitti Sıra Asimile Etmekte

Savaş Bitti Sıra Asimile Etmekte

Babür Şah'ın Kusursuz Zaferi

Babür Şah'ın Kusursuz Zaferi

Zafer Babür Şah'ın

Zafer Babür Şah'ın

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Farklı Yollar

probiyotik

Babür Şah'ın Hayalleri

bubble30
Nielawore

GALAKSİ SAVAŞLARI

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun