Haziran 26, 2024

Beyin Algımız

Yapılan yeni çalışmalar dünyayı nasıl gördüğümüze beynimizdeki küçük bir alanın karar verdiğini gösteriyor.  İnsandan insana üç ayrı büyüklükte olabilir. Beynimizin arka bölümünde yer alan birincil görsel korteks, etrafımızda gördüklerimizi işlemekten sorumludur. Birincil görsel korteks insandan insana üç ayrı büyüklükte olabilir. Nature Neuroscience’ta yayımlanan bir çalışmaya göre, birincil korteksin büyüklüğünün değişmesi dünyayı görme biçimimizi de etkiliyor.

Beyin Algımız

“Beynin bir bölgesindeki fiziksel büyüklüğün görsel çevre algısını belirliyor olduğunu göstermesi açısından, bu alanda yapılmış ilk çalışma” diyorlar.  Yapılan deneylerde sağlıklı gönüllülere çok çeşitli optik yanılsamalar yaratan desenler gösterildi. İkinci deney, birbirinin aynı iki dairenin bir tünelde gözlemciye göre farklı uzaklıklardaki noktalara yerleştirildiği Ponzo yanılsaması üzerine kuruluydu. Deneylerde, gönüllülerin daireleri farklı algıladığı anlaşıldı. Birçok denek, daireler aynı büyüklükte olmasına rağmen ilk daireyi daha küçük algıladı. Fakat işin ilginç tarafı, kimi denekler bu yanılsamayı hemen algılarken, kimi deneklerin aradaki farkı zorlukla seçmesiydi. 

Beyin Algımız

Beyindeki fiziksel bir büyüklük farkı algılamayı etkiliyor

Sonrasında denekler üzerinde yapılan beyin taramaları da gösterdi ki, birincil görsel korteksler arasındaki somut büyüklük farklılıkları, algıdaki farklılıkları da açıklıyor. Birincil görsel korteksteki belli bir alanın daha küçük olması daha fazla görsel yanılsama algılandığını gösterirken, korteksteki aynı alanın daha büyük olması yanılsamaların daha zor algılandığını gösterdi. Bu da beyindeki fiziksel bir büyüklük farkının, algıya etkileri olabileceğini ortaya koymuş oldu.

Yorumlar

  • İnsanalar arasında böyle bir fark olması beni şaşırttı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

II. Mehmet Sonrası Kardeş Katli

II. Mehmet Sonrası Kardeş Katli

ÇOBAN KÖPEKLERİNİN EĞİTİM MODELİ

ÇOBAN KÖPEKLERİNİN EĞİTİM MODELİ

Köpekler Nasıl Eğitilmeli

Köpekler Nasıl Eğitilmeli

KÖPEK EĞİTİMİNİN TEMEL KURALLARI

KÖPEK EĞİTİMİNİN TEMEL KURALLARI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uyumlu

probiyotik

II. Mehmet Sonrası Kardeş Katli

bubble30
Nielawore

YOUNG STAR FORMATION ZONE

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun