Haziran 29, 2024

Camın Sırrı Ne?

Pencere camı katı mıdır sıvı mıdır sorusu üzerine hiç düşünmeden katı deriz. Ancak moleküler seviyede incelendiğinde camın yavaş akan bir sıvıdan farksız olduğu görülür. Katıların birçoğunda atomlar sürekli tekrar ederek bir kristal yapı oluşturur. Cam atomlarının nasıl olup da bunu gerçekleştirmediği anlaşılamıyor. Daniel Gabriel Fahrenheit 1700’lerde, çok düşük sıcaklıklara inilerek suyu buza dönüştürmeden cama dönüştürebileceğimizi fark eden ilk kişi. Bazı erimiş metaller için de geçerli bu durum. Bazı metaller eritilip içine başka atomlar katılıyor. Sonra aniden soğutulduğunda kristal yapı kazanmadan katı sıvı arası camsı bir yapıya dönüşüyorlar.

Camın Sırrı Ne?

Cama dönüşüm sırasındaki mekanizmayı anlamak için birçok araştırma yapıldı. Bazı bilim insanları camın erime ve katılaşma aşamasını canlandıran bilgisayar simülasyonları hazırlamışlar. Bazıları ise içinde plastik mikro topların olduğu su ile modelleme yapmışlar. St. Louis’deki Washington Üniversitesi’nden Ken Kelton’un başkanlık ettiği NESL (neutron electrostatic levitation chamber – nötron elektrostatik levitasyon odası) projesinin amaçlarından biri, çok farklı bir deney düzeneği kullanarak cama dönüşüm mekanizmasını çözmek.

Camın Sırrı Ne?

Levitasyon odasına metal bir damla yerleştiriliyor. Altına ve üstüne yerleştirilen elektrotlara yüksek voltaj uygulandığında metal havada asılı kalıyor. Projenin ikinci kısmında levitasyon odası Oakridge Laboratuvarı’ndaki nötron kaynağının yolu üzerine yerleştirilecek. Lazer ile eritilen metal soğumaya bırakılacak. Metal atomlarının soğurken ki hareketleri nötron bombardımanı altında incelenecek. Bir bakıma deneyde nötron kaynağı mikroskop olarak kullanılacak. Bu tür malzemelerin tıpta da uygulama alanları var. Kırılan kemiklerin iyileşme sürecinde kemiğe destek olması için ameliyatla yerleştirilen camsı metaller var. Bunlar kemik kaynadıktan sonra ameliyatla alınması gerekmeyen, bünyemizde eriyen metal alaşımlar.

Camın Sırrı Ne?

Deneyde şimdilik nötron kaynağı yerine X-ışını kullanılıyor. Araştırmacıların ilginç bir açıklaması var: X-ışını mikroskobu, camsı metallerin molekül yapısının köşelerinde atomların yerleştiği bir yirmi yüzlü olduğunu gösteriyor. Ancak geometrik bir açıklama ile yetinmeyen bir grup bilim insanı, termodinamik bir açıklama peşinde.

Yorumlar

  • İnsanlığın bulduğu en ilginç maddelerden birisi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

II. Mehmet Sonrası Kardeş Katli

II. Mehmet Sonrası Kardeş Katli

ÇOBAN KÖPEKLERİNİN EĞİTİM MODELİ

ÇOBAN KÖPEKLERİNİN EĞİTİM MODELİ

Köpekler Nasıl Eğitilmeli

Köpekler Nasıl Eğitilmeli

KÖPEK EĞİTİMİNİN TEMEL KURALLARI

KÖPEK EĞİTİMİNİN TEMEL KURALLARI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaçan Hayaller

probiyotik

II. Mehmet Sonrası Kardeş Katli

bubble30
Nielawore

CAN YOU RECOGNISE A SUPERNOVA?

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun