Deniz Kabukluları

Kanıtını ise, Avrupa, Amerika ve Afrika kıyıla­rında, 3 metre yükseklikte ve 300 metreyi aşan uzunluktaki ka­buk tepecikleri oluşturuyor. Bunlar, Paleolitik ya da Neolitik dönemlerde yaşamış atalarımızın mutfak artıkla­rından başka bir şey değil... Ayrıca kalıntılar, toplumların beslenme ter­cihlerini de ortaya koyuyordu. Bu, Fransa'da istiridye, Fas'ta midye, Angola'da ise kemerli midyeydi. Da­ha sonra, Ortaçağ'dan 19. yüzyıla kadar, deniz ürünleri kıyı kesimle­rindeki yoksul halkın günlük menüsünde yer aldı. Kolayca avlanıyor, çiğ yenebiliyor; dolayısıyla da yakıta ihtiyaç duyulmuyordu.

Deniz Kabukluları

Tarihöncesi insanı, deniz kabuklu­larının besin değerini keşfettikten sonra, kabukların pratik (olta iğnesi, müzik aleti, mutfak kabı) ve dekora­tif yönüyle de ilgilendi. Kabuklar, dünyanın her yerinde, bireyin top­lumsal konumunun simgesi olarak savaşçıların, din adamlarının ve kral­ların takılarını süslediler. Bu arada, ticari mal olarak uzun yollar katediyorlardı. Sözgelimi Fenikeliler, im­paratorların ve din adamlarının "toga"larını (cübbe) boyamak için Venüs tarağından (Murex pecten), "Sur moru" diye anılan özel bir erguvan kırmızısı elde ettiler. Hatta, ikiçenetlilerin kayaya tutunmak için salgıla­dıkları "byssus" denilen lifler, doku­macılıkta kullanıldı. "Deniz ipeği" diye bilinen bu iplik, lüks ve paha­lıydı. 90 gr. ağırlığında kaliteli bir iplik eğirmek için 500 gr. "byssus" gerekiyordu. Tarihi belgelere göre, Papa 14. Benedictus ile İngiltere Kraliçesi Victoria, bu iplikten yapıl­mış çoraplar giyiyorlardı.

Deniz Kabukluları

Deniz kabukları, M.Ö. 2000'e doğru Çin'de, sonra dünyanın öteki bölgelerinde para olarak da kullanıl­dı. Sözgelimi ABD'de, kolye gibi di­zilmiş kabuklardan, "wampum"lardan, günlük harcamalarda yararlanı­lıyordu. Ama, piyasalarda sahte pa­ralar (sahte kabuklar gibi) dolaşmaya başlayınca hükümet tarafından 19. yüzyılda tedavülden kaldırıldı. Kabuk-para enflasyonu çok sayıda Af­rika köyünü de tehdit ediyordu. An­gola'da para yerine geçen bir tür de­niz kabuğu, sıkı denetime rağmen kumsallardan toplanıyordu. Koloni­lerin etkileri, iki denizkozalağına bir siyahın alındığı köle ticaretinin sona ermesi, 19. yüzyıl sonunda kabuk kurunu ortadan kaldırdı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Elektronik Çöpler ve Tüketim

Elektronik Çöpler ve Tüketim

Kontrollü Ateş

Kontrollü Ateş

İcat Edilen İlk Kibrit

İcat Edilen İlk Kibrit

İlk İnsanların Ateş Yakma Şekli

İlk İnsanların Ateş Yakma Şekli

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Şahsi

probiyotik

Elektronik Çöpler ve Tüketim

bubble30
Nielawore

LAGÜN BULUTSUSU: MESSIER 8

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun