Deniz Kabuklularının Gizemli Dünyası
Deniz kabuklarının başlıca temsilcilerini, "karındanbacaklılar" ya da "salyangozlar" (Gastropoda) oluşturuyorlar. Bu hayvanların kabuklarının, sağa değil de, sola kıvrılmış olanlarına koleksiyoncular yüksek değerler biçiyorlar. Aslında, bu durum genetik bir kusurdan kaynaklanıyor. "Polinezva Deniz Kabukluları" adlı kitabın yazarı Bernard Salvat'ya göre, 300 yılda toplanan 750 milyonu aşkın kabuktan, yalnızca 120 tanesi böyle bir anormallik taşıyor. Hindistan'da büyük beğeni toplayan bu kabuklar altın pahasına alıcı buluyor.
"Yassısolungaçlar" diye de adlandırılan ikiçenetliler (Bivalvia) ise, ailenin ikinci temsilcileri... Kaslarla birbirine eklemlenmiş kabuklar, sadece hayvan besleneceği zaman açılıyor. Hayvan, balık ağı işlevi gören solungaçlarıyla planktonları süzüp yiyor. Kabuklarından çıkıp yüzeye tutunan karındanbacaklıların tersine, ikiçenetliler, kabukları kapalı durumda, ya kayalara tutunuyorlar yada dibe yerleşiyorlar.
Deniz kabuklularının büyük çoğunluğu, besinin bol olduğu kıyı kesimlerinde, 0-100 m. dolaylarında yaşıyorlar. Derin dip bölgelerinde koloniler oluşturan türler de bulunuyor. Sözgelimi, "Calyptogena" gibi büyük beyaz midye türleri, derin deniz çukurlarında, hidroterma) kaynakların yakınlarında yaşıyorlar.
Yorumlar
Çok çeşitli
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız