Dünya’nın ekseni çevresinde dönmesini ve Güneş’in çevresinde dolanmasını sağlayan enerji Güneş Sistemi’nin oluşumundan miras kalan hareket enerjisidir. Enerjinin kaynağı, sistemi oluşturan bulutsudaki dönme hareketidir.
Eğer hareket eden bir cisim üzerinde onu yavaşlatacak hiçbir kuvvet yoksa bu cisim hareketini sonsuza kadar sürdürebilir. Bu Newton fiziğinin temel ilkelerinden biridir. Ancak pratikte bu mümkün değildir. Uzayda bile çeşitli etkenlerle gökcisimlerinin hızları değişir.
Dünya’nın içinde meydana gelen birtakım jeolojik olayların, atmosfer olaylarının, Güneş rüzgârının etkileri ile Ay’ın, gezegenlerin ve Güneş’in kütle çekimlerinin etkisi, Dünya’nın ekseni çevresindeki dönüşünü yavaşlatır. Yani Dünya sahip olduğu hareket enerjisini azar azar kaybetmektedir.
Bundan yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluştuğunda Dünya’nın yaklaşık 6 saatte bir kez döndüğü ve son 2000 yılda bir günün yaklaşık 10 saniye kadar kısaldığı hesaplanıyor.
Benzer şekilde Dünya’nın Güneş çevresindeki hareket enerjisi de azalıyor. Ama bundaki değişim daha az fark edilir düzeyde ve sorumlusu büyük ölçüde Güneş rüzgârı. Dünya’nın Güneş çevresindeki hızı azaldıkça yörüngesi giderek Güneş’e yaklaşır. Böylece Güneş çevresinde dolanma süresi de giderek azalır, çünkü gezegenlerin yörünge süreleri Güneş’e uzaklıklarına bağlıdır.
Yorumlar
Galiba bir gün duracak
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız