Temmuz 03, 2024

Dünyada En Çok Ne Bulunur?

Perovskit, gezegenimizin toplam kütlesinin yarısını oluş­turduğu tahmin ediliyor. Perovskit; magnezyum, silikon ve oksijenden oluşan bir mineraldir. Perovskit, gezegenimizin toplam kütlesinin yarısını oluş­turuyor. Dünya'nın katmanlarından manto, büyük ölçüde bu maddeden oluşur; ya da bilimciler öyle tahmin etmektedirler: Şu ana kadar hiç kimse bu bölgeden bir numune alıp bu tahmi­ni kanıtlamamıştır.

Dünyada En Çok Ne Bulunur?

Perovskitler, adını 1839'da Rus mineralog Count Lev Perovski'den alan bir mineral ailesidir. Perovskitler, süper iletkenlik (normal sıcaklıklarda direnç olmadan elektriği iletebilen bir madde) araştırmalarında aranan şey olduklarını kanıt­layabilir. Bu, "yüzen" trenleri ve hayal edilemeyecek hızdaki bilgisa­yarları gerçek kılabilir. Şu anda süper iletkenler sadece çok dü­şük sıcaklıklarda (şu ana kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık -135°C) çalışıyor; bu da bunların kullanışsız olmasına neden oluyor.

Dünyada En Çok Ne Bulunur?

Mantonun, perovskitin yanısıra magnezyum-vustitten (göktaşlannda da bulunan bir tür magnezyum oksit) ve az miktarda şistovitten (bu maddenin adı, Moskova Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan ve laboratuvarında 1959'da silikon oksidin yüksek basınç altındaki yeni bir biçimini oluş­turan Lev Shistov'dan gelmektedir) oluştuğu düşünülmektedir. Genel olarak mantonun katı olduğu varsayılır, ama bazı bilimciler bunun çok yavaş hareket eden bir sıvı olduğunu düşünür.

Dünyada En Çok Ne Bulunur?

Volkanlardan püsküren kayalar bile yer yüzeyinin altındaki ilk 200 km'den gelir ve alt manto 660. km'de başlar. Sismik dalgaların titreşimlerini aşağıya doğru gönderip bunların karşılaştıkları direnci ölçerek, Dünya'nın iç kesimi­nin hem yoğunluğu hem de sıcaklığı tahmin edilebiliyor. Bu tahminler daha sonra, -yerkabuğundan ve göktaşlarından— örneklerine sahip olduğumuz minerallerin yapısı hakkın­da ve bu minerallere yoğun ısı ve yüksek basınç altında ne ol­duğu konusunda bildiğimiz şeylerle karşılaştırılabiliyor.

Yorumlar

  • Derinliklerde bilmediğimiz pek çok şey var

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Bilinmeyen Barbie’ler

Bilinmeyen Barbie’ler

Ağaç Kabuklarının Faydaları

Ağaç Kabuklarının Faydaları

Ağaç Kabukları

Ağaç Kabukları

Mısır Krallıklarının Süreçleri

Mısır Krallıklarının Süreçleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Anlaşılamayan Amaçlar

probiyotik

Bilinmeyen Barbie’ler

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun