Normal süresinden önce doğan ve tıp dilinde "prematüre" denilen bebeklerin derhal içine alınması gereken "kuvöz" adı verilen aygıt, ilk kez 1891 yılında Fransa'nın Nice kentinde Dr. Alexandre Lion tarafından geliştirildi.
Bu kuvözün havası bir vantilatör yardımıyla sürekli temizleniyor, ısısı da bir termostat aracılığıyla sürekli denetim altında tutuluyordu. Dr. Lion, bu buluşun başarılı sonuç verdiğini görünce, Nice'de erken doğan çocuklar için bir bakım merkezi kurdu.
Bu merkezi, Bordeaux, Marseilles, Lyons ve Paris'te kurulan benzerleri izledi. Nice'deki klinik, bir yandan yardım dernekleri tarafından sağlanan katkılar, bir yandan da belediyenin yardımları sayesinde ücretsiz hizmet veriyordu. Paris'teki klinik ise, hemşire ücreti de dahil olmak üzere, bir aylık hizmet için 60 frank alıyordu ki, bu fatura birçok ana-baba tarafından kolayca ödenebilecek düzeydeydi.
Dr. Lion, çalışmalarının ilk üç yılında prematüre 185 çocuktan 137'sini kurtarmak gibi hiç de küçümsenemeyecek bir başarıya imzasını attı. Çünkü, doktorun bu buluşu olmasaydı, bebeklerin hepsi ölecekti. Doğal besinlerle beslenemeyecek kadar zayıf olan bebekler, süt-hemşirelerin göğüslerinden uzanan tüplerin burunlarına takılması yöntemiyle besleniyorlardı.
Yorumlar
Çok hayat kurtarmış
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız