1940 yılında, ABD ordusu, arazide yararlanmak üzere, geniş kullanımlı, dört tekerlekli ve fazla ağır olmayan bir araç gereksinimi duydu. Bu istek üzerine, aynı yılın temmuz ayında Bantam Car Co. Adlı şirketin mühendislerinden Karl K.Pabst, ilk cipin (jeep) planlarını çizdi.
Eylül ayında üretilen ilk örnek, Camp HoIabird'de denendi. Bunun başarılı olması üzerine firmaya 70 adet cip siparişi verildi. Üzerlerinde 45 beygir gücünde dört silindirli Continental motoru bulunan bu cipler, 1941 başlarında ABD ordusunda hizmete girdi. Bu seriden üretilen yedinci cip, halen dünyanın en eski cipi olarak Washington'daki Smithsonian Enstitüsü'nde muhafaza edilmektedir.
1940 yılı Kasım ayından itibaren hem Ford hem de Willys firmaları denemek üzere ilk cip prototiplerini ürettiler. Ertesi yılın yazında, Willys MB modeli standart tip olarak kabul edildi ve her iki firma da aldıkları siparişleri bu modele göre yaptılar. Ford tarafından üretilen araçların üzerinde GPW arması vardı. Bunun anlamı, "Genel Kullanımlı Willys" idi. Cip sözcüğü ise, bu armanın ilk iki harfinin İngilizce okunuşundan kaynaklandı (ci-pi). 1930'lu yıllarda ünlenen Temel Reis adlı çizgi filmin kahramanlarından birinin adı da "Jeep" idi.
Yapımcılar, "elinden hemen her şey gelen" bu sevimli kahramanın adını, ürettikleri araca yakıştırarak cip adını daha yaygınlaştırdılar. İkinci Dünya Savaşı sırasında, 649 bin cip üretildi. Willys firmasının Toledo'daki tesislerinde, 80 saniyede bir cip monte ediliyordu.
Yorumlar
zor değil mi sürüşü
Çok karizmatik bir araç
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız