Mayıs 15, 2025

İLK NEON IŞIK

Parisli fizik bilgini Georges Claude tarafından bulundu ve ilk kez 3 Aralık 1910'da Paris'te yapılan Motor Sergisi'nde günümüzdeki anlamda kullanıldı. 45 milimetre çapında ve 35 metre uzunluğunda iki neon tüpü, serginin yapıldığı Grand Palais'in avlusunu çevreliyordu.

İLK NEON IŞIK

O dönemde, neon ışığının en önemli özelliği rengiydi (kırmızı) ve Georges Claude, neon üzerindeki çalışmalarını, yeni bir aydınlatma unsuru bulmak amacıyla sürdürmüştü. Ancak, karşısına çıkan reklamcı Jacques Fonseque, onu, buluşunu reklam amacıyla kullanmak için ikna etti. Neonun kullanım haklan, Fonseque'nin çalıştığı Paz et Silva adlı reklam şirketine satıldı. 1912 yılında, Montmartre'daki bir berber dükkânının çatısına ilk neon reklamı takıldı.

İLK NEON IŞIK

Aynı yıl dikilen ikinci neon reklamı, kentin en iyi köşelerinden birini aydınlatıyordu ve üzerinde bir tek sözcük vardı: "CINZANO". Georges Claude, reklam şirketine ortak oldu ve araştırmalarını orada sürdürdü. Çok geçmeden, mavi renk veren tüpü geliştirdi. Bunu öteki renkler izledi. 1914 yılına gelindiğinde, Paris binalarının üzerlerinde 150'yi aşkın neon ışıldıyordu.

Yorumlar

  • Sanki bu dünyadan değil

  • Vay be çok iyi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Babür Şah'ın Hayalleri

Babür Şah'ın Hayalleri

Savaş Bitti Sıra Asimile Etmekte

Savaş Bitti Sıra Asimile Etmekte

Babür Şah'ın Kusursuz Zaferi

Babür Şah'ın Kusursuz Zaferi

Zafer Babür Şah'ın

Zafer Babür Şah'ın

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Farklı Yollar

probiyotik

Babür Şah'ın Hayalleri

bubble30
Nielawore

GALAKSİ SAVAŞLARI

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun