Alexis Ledovski adlı astronot tarafından 1957 yılında gerçekleştirildi. ABD Temsilciler Meclisi Uzay Komitesi ve ABD Hava Kuvvetleri Hava Araştırmaları ve Geliştirmeleri Komutanlığı'nın raporlarına göre, "Ledovski", Stalingrad 'ın 60 mil güneydoğusundaki bir üsten uzaya fırlatıldı. Kendisiyle son bağlantı yapıldığında yerden 200 mil yüksekliğindeydi.
Ledovski'nin bindiği füzenin ya dünyanın yer çekiminden kurtulup uzayın boşluğunda kaybolduğu yahut da atmosfere yeniden girerken yanarak kül olduğu sanılıyor. 1961 yılına kadar SSCB tarafından gerçekleştirilen ve başarısızlıkla sonuçlanan üç uzay uçuşunda, üç astronot daha yaşamını yitirdi. Bunlar, Serentsy Schiborin (1958), Andrei Mitkov (1959) ve Ivan Kachur'dur (1960). Uzayda, uçuş sırasında ölen ilk astronot da yine SSCB'den Binbaşı Vildmir Mikhailoviç Komarov'dur. Komarov, 24 Nisan 1967 günü "Soyuz I" adlı aracın içinde can verdi.
Uzaya gidip dönmeyi başaran ilk insan ise, Sovyetler Birliği'nden Binbaşı Yuri Aleksiyeviç Gagarin'dir. O dönemde yalnızca 27 yaşında olan Binbaşı Gagarin, Sibirya' daki Baykonur Uzay Üssü'nden 12 Nisan 1961 günü Moskova saatiyle 09.07'de "Vostok I" adlı araçla birlikte uzaya fırlatıldı. 108 dakika sonra, Saratov bölgesindeki Smelovka köyü yakınlarında dünyaya geri döndü. 6 bin 170 kilo ağırlığındaki taşıyıcı roket, yörüngede saniyede 7.8 kilometrelik bir hıza ulaşınca, 2.4 ton ağırlığındaki kapsülünü bıraktı. Gagarin, bu kapsülün içinde dünya çevresinde bir tur attı. Bu tur sırasında dünyadan en fazla 203 mil uzaklaştı.
Yörüngede yaptığı en yüksek hız da saatte 28 bin kilometre oldu. Uzaya gidip dönebilen ilk astronot olan Binbaşı Gagarin, 27 Mart 1968 günü Moskova yakınlarında meydana gelen bir uçak kazasında hayatını kaybetti.
Yorumlar
Sen uzaya çık ölmeden geri dön ama uçak kazasında hayatını kaybet. Şansa bak
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız